Όλα τα χρέη «σε ένα πακέτο»… νοικοκυρεμένα

Σε νέα ρύθμιση για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, όπως αποκαλύπτει σήμερα «Η Βραδυνή της Κυριακής», σε μία προσπάθεια αφενός να υπάρχει τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών για οποιοδήποτε φόρο, αφετέρου, δε, να έχει τη λογική «όλα σε ένα», για να εξαλειφθεί η πολυδιάσπαση των ρυθμίσεων.

Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της διάταξης με τη νέα πάγια ρύθμιση, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εξετάζει μια νέα ρύθμιση, ένα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών από οποιαδήποτε κατηγορία φόρου και εάν προέρχονται. Μια ρύθμιση «όλα σε ένα», ένα νέο εξωδικαστικό μηχανισμό πολύ πιο διευρυμένο, στόχος της οποίας θα είναι η εξάλειψη της πολυδιάσπασης που δημιουργούν σήμερα οι διαφορετικές ρυθμίσεις χρεών που ισχύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα σκαριά το «πακετάρισμα» των ισχυουσών ρυθμίσεων (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), με βελτιώσεις που θα τις κάνουν πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές, με στόχο η ενιαία ρύθμιση οφειλών να είναι έτοιμη και να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020.

H νέα υπερ-ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών που ενδεχομένως να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μπορεί να ρυθμίζει ενιαία τα χρέη από όπου και εάν αυτά προέρχονται, με στόχο τη βιώσιμη αποπληρωμή τους και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα, που φθάνει τα 135 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πάντρεμα όλων των ισχυουσών ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών με σημαντικές βελτιώσεις.

Θα τεθεί στους δανειστές

Το θέμα της νέας ρύθμισης σκοπεύει να θέσει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει με τους δανειστές για την πέμπτη αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας, που θα ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του 2020. 

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των θεσμών ελπίζοντας σε ένα «πράσινο φως», μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

Τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ενοποιεί όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα και αφορούν ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. πάγια ρύθμιση), ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια (Νόμος Κατσέλη, Πτωχευτικός Κώδικας), αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, μέσω της διασύνδεσης που θα έχει με όλες τις υπηρεσίες, βάση δεδομένων από την οποία θα προκύπτει το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα βοηθά στο διαχωρισμό των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.

Τη δημιουργία της Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών – πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες εντός του 2020. Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών, ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας κρατικός «Τειρεσίας» που θα συλλέγει όλα τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Έρχεται η e-Εφορία σε τρία επίπεδα

Στην Ψηφιακή Εφορία προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπου ηλεκτρονικά θα τηρούνται τα φορολογικά βιβλία, θα υπάρχει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, και ο στόχος είναι το 2020 να τεθεί σε εφαρμογή.
Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο στην ΑΑΔΕ ήδη «τρέχουν» και παρότι πέρασαν στα «ψιλά» γράμματα της επικαιρότητας, στο φορολογικό νομοσχέδιο μεταξύ των ελαφρύνσεων και των φοροαναπτυξιακών κινήτρων μπήκαν τα θεμέλια για τη μετάβαση στην Εφορία του επόμενου αιώνα.
Το πλάνο της ψηφιοποίησης αναπτύσσεται σε τρία μέρη: 

Ηλεκτρονική λογιστική (myData)
Είναι μια πλατφόρμα που λαμβάνει όλες τις σχετικές ακαθάριστες πληροφορίες εσόδων και εξόδων από όλες τις επιχειρήσεις και αποτελεί το λογιστικό και φορολογικό αρχείο τους.

Θα οδηγήσει στην προπληρωμή των επιστροφών φόρου και στον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Θα καταστεί το κύριο κανάλι των φορολογικών πληροφοριών που αποστέλλονται στο myDATA.

Online ταμειακές μηχανές
Το άλλο σημαντικότερο κανάλι πληροφοριών για τη Λογιστική. Σύμφωνα με την αρχή της μετάδοσης πληροφοριών σε μια συναλλαγή από μια βάση συναλλαγών, θα συνδεθούν όλες οι on line ταμειακές μηχανές με το myDATA.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο «Capital Link» στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε και στο άλλο «αγκάθι» για φορολογούμενους και επενδυτές: την ασφάλεια Δικαίου. Πέρα από τις οδηγίες στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για την ορθή εφαρμογή Αποφάσεων – Εγκυκλίων και την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος φορολογουμένων κατά το στάδιο του ελέγχου, επιχειρείται η άμεση επίλυση προβλημάτων στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Του Νίκου Ρογκάκου

Από την Έντυπη Έκδοση