Νομοσχέδιο στο οποίο θα υπάρχουν διατάξεις για την θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας όχι μόνο των καναλιών αλλά και βίντεο που προβάλλονται σε πλατφόρμες όπως το Facebook, Netflix κλπ από φαινόμενα όπως η προτροπή σε βία, η ρητορική μίσους, και η προστασία ανηλίκων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι αύριο θα κληθούν προς ακρόαση από το ΕΣΡ, οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ που προβάλλεται το Big Brother, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι σεξιστικές αναφορές ενός πρώην παίκτη του.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα κυρωθεί η Κοινοτική Οδηγία 1808/18, με την οποία ενισχύεται το θεσμικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Συγκεκριμένα, η Οδηγία προβλέπει ενισχυμένη προστασία των ανηλίκων από επιβλαβή περιεχόμενα τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και από προβολές σε πλατφόρμες κοινής χρήσης, όπως το Netflix ή το Facebook.

Το νομοσχέδιο

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ολοκληρώνεται η επεξεργασία σχεδίου νόμου με το οποίο θα ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 1808/2018 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Η Οδηγία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα ενισχύσει το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πρακτικές που υπονομεύουν την ποιότητα των προγραμμάτων και όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με το σχέδιο νόμου που θα ενσωματώνει την Οδηγία διασφαλίζεται:

-καλύτερη προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία όπως πχ το NETFLIX.

-οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον οπτικοακουστικό τομέα επεκτείνονται και στις πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο όπως είναι το youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι σχετικές διατάξεις θα ισχύουν και για βίντεο που παράγονται από χρήστες και αναρτώνται σε πλατφόρμες όπως το fecebook, όταν η παροχή οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί βασική λειτουργία της υπηρεσίας.

 -τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της δημόσιας πρόκλησης εκτέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, ενώ διασφαλίζεται η προώθηση ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους κατά παραγγελία, υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων με τουλάχιστον 30% ποσοστό ευρωπαϊκού περιεχομένου.

 -ενισχύεται ο ρόλος του ΕΣΡ.

Το reality 

 Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του, είχε αναφερθεί σε περιστατικό, στο πλαίσιο εκπομπής, όπου παίκτης υιοθέτησε διατυπώσεις που προτρέπουν και καλλιεργούν την κουλτούρα του βιασμού.

«Συνολικά, στο πλαίσιο αυτής της εκπομπής έχουμε δει να αναπαράγονται σεξιστικές λογικές εις βάρος του γυναικείου φύλου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν αυτό το περιστατικό είναι ένα τυχαίο γεγονός ή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων τηλεοπτικών προϊόντων που αναπαράγουν τέτοιου είδους στερεότυπα.

«Τι κάνει η Πολιτεία απέναντι σε μια κουλτούρα που εθίζει σε αυτή την κατάσταση;», είπε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας την πρώτη ανακοίνωση του ΕΣΡ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει αν δεν υπάρχουν καταγγελίες.

«Θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μια νέα ολιστική προσέγγιση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που δεν είναι μεμονωμένα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε ως Πόντιοι Πιλάτοι; Μας ενοχλεί αυτή η κουλτούρα η οποία εθίζει σε τέτοια στερεότυπα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι υπάρχει η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ισότητα των δύο φύλων, που δεν είναι μια γενική ευχή αλλά είναι δέσμευση για την Πολιτεία να παρεμβαίνει απέναντι σε τέτοιου είδους προτροπές και συμπεριφορές.