Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα και το μεγάλο «φρένο» στην πανδημία του κορωνοϊού, περνάει μέσα από τον εμβολιασμό αλλά και τα self test.

Η διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ θα μπει στη ζωή μας και θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να ανοίξουν και τα σχολεία. Πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής στις αίθουσες για τους μαθητές είναι η 12η Απριλίου, αν και αυτό θα κριθεί από τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με την παραλαβή των self test, τα πρώτα 2 εκατ. αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα σε δυο δόσεις, μέχρι την Τρίτη (06.04) ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει στα 9 εκατ. ως τις 13 Απριλίου. Από εκεί και πέρα, οι υγειονομικές αρχές και οι επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στη χώρα θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να είναι διαθέσιμα για τους πολίτες μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο με τη χρήση του ΑΜΚΑ του. Τα φαρμακεία δεν θα διεξάγουν τα τεστ και θα τα παρέχουν στους πολίτες και ο ρόλος τους θα παραμείνει συμβουλευτικός σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας. Στόχος είναι στο διάστημα που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, ήτοι αυτό των δυο μηνών, να προχωρήσει η διαδικασία της εξόδου από το επιδημικό κύμα.

Μάλιστα, η διεξαγωγή των self test θα είναι υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού όπως οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες κλπ., προκειμένου να έρθει σε πέρας το κυβερνητικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα έτσι ώστε να πάρει βαθιά ανάσα και η οικονομία της χώρας.

Πώς θα γίνονται τα self test – Όλη η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι δυο ειδών. Το ένα θα είναι ρινικό και το άλλο θα είναι τεστ σάλιου. Ο Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Κώστας Μαριάκης, ανέλυσε στην ΕΡΤ όλη τη διαδικασία για το πώς θα μπορεί κάποιος να κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να μάθει αν είναι θετικός στον κορονοϊό ή όχι. Η διαδικασία, προφανώς, θα πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια και έχει ως εξής:

  1. Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά
  2. Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι
  3. Τοποθετούμε το στυλεό στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα
  4. Πιέζουμε το στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι
  5. Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας
  6. Αφήνουμε 10-15 λεπτά για να δείξει το αποτέλεσμα
  7. Απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι

Η διαδικασία για το τεστ σάλιου είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι λαμβάνουμε δείγμα από το στόμα, μέσα στην ειδική χοάνη που θα υπάρχει στο kit, και συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινούμε το φιαλίδιο, αφήνουμε ένα λεπτό και μεταφέρουμε τέσσερις σταγόνες στην πλακέτα.