ΕΕ: Αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων Pfizer και Moderna

Μία σταθερή αναλογία αρνητών «απαντάται» σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα

Οι νέοι έως 44 ετών εμφανίζονται οι πιο διστακτικοί εκ των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά τον εμβολιασμό τους. Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται στους μεγαλύτερους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ, έχει πιάσει τόπο.

Αυτό είναι από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας, που διενήργησε η Focus Bari και αποκαλύπτει, ποιες ηλικιακές ομάδες και γιατί αρνούνται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων, παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, και από εκεί και πέρα παραμένει σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις, αύξηση που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες.

Η εικόνα στο τέλος του 2021 δείχνει πως λίγο περισσότεροι από 4 στους 5 Έλληνες έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, ενώ οι νεαρές ηλικίες (έως 44 χρόνων) παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, και μια σταθερή αναλογία αρνητών βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες.

Όσον αφορά τους αρνητές, ο κυριότερος λόγος είναι η άρνηση να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (65%) και ακολουθούν χαμηλότερα οι αμφισβητήσεις περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία.

Συγκεκριμένα:

-Το 57% δηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο / είναι πειραματικό

-Το 43% δηλώνει ότι υπάρχει φόβος για τις άμεσες παρενέργειες

-Το 14% δηλώνει ότι ανήκει σε ομάδα που δεν επιτρέπεται

-Το 21% δηλώνει πανδημία είναι κατασκευασμένη & παραπλανητική

-Το 65% δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί εκβιαστικά