Έρευνα: Κυκλοφορούσε πριν τον Δεκέμβριο του 2019 ο κορωνοϊός της πανδημίας

Την εμφάνισή του από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου του 2019 φαίνεται πως είχε κάνει ήδη στην Κίνα ο κορωνοϊός που έχει προκαλέσει την πανδημία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που παρουσιάζεται σήμερα στο περιοδικό PLOS Pathogens.

Τα πρώτα κρούσματα Sars-CoV-2 σε ανθρώπους είναι πιθανό να εμφανίστηκαν γύρω στις 17 Νοεμβρίου 2019 στην Κίνα και από εκεί να υπήρξε γρήγορη εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία γύρω από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Όλα αυτά σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητής που χρησιμοποίησαν νέα μοντέλα δεδομένων για την ανάλυσή τους.

Οι πρώτες επίσημα επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με το νέο παθογόνο καταγράφηκαν βέβαια στην Γουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, ωστόσο, οι ειδικοί υπέθεσαν εδώ και πολύ καιρό ότι ο ιός είχε κυκλοφορήσει ήδη στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, υπολόγισαν με τα νέα μοντέλα δεδομένων το πιθανό χρονικό διάστημα που πέρασε το παθογόνο από ζώα σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Κατά συνέπεια, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως από τον Ιανουάριο, ενώ οι πρώτες λοιμώξεις εκτός Κίνας θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στην Ιαπωνία γύρω στις 3 Ιανουαρίου, στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου και στις ΗΠΑ περίπου στις 16 Ιανουαρίου .

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματά τους είναι «εξίσου καλά όσο τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν». Παράγοντες όπως η ποιότητα των πρώτων διαθέσιμων μεθόδων ανίχνευσης σε κάθε χώρα είναι πιθανό να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Επιπλέον, πολλές λοιμώξεις μπορεί να ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, με τα οποία οι άνθρωποι συχνά δεν επισκέφθηκαν γιατρό, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκαν σε τεστ.