Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε πως χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά στον Βεζούβιο για να αφανίσει ολόκληρη την πόλη της Πομπηίας στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ.

Σύμφωνα με την Guardian, οι 2.000 θάνατοι δεν προήλθαν από την λάβα του ηφαιστείου, αλλά από ασφυξία.

H συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) και τη Βρετανική Γεωλογική Μελέτη του Εδιμβούργου έδειξε ότι η πυροκλαστική ροή – ένα πυκνό, γρήγορο ρεύμα στερεοποιημένων κομματιών λάβας, ηφαιστειακής στάχτης και καυτών αερίων – περικύκλωσε την Πομπηία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από τη στιγμή της έκρηξης.

Ο έμπειρος ερευνητής του Παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στο INGV, Ρόμπερτ Ισαία, μιλώντας στην Guardian δήλωσε «θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 100 βαθμούς και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, χλωρίδια, μόρια πυρακτωμένης στάχτης και ηφαιστειακό γυαλί» κάλυψε ολόκληρη την πόλη.

Ενώ συνέχισε «στόχος της δουλειάς μας ήταν να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις των πυροκλαστικών ροών σε μια κατοικημένη περιοχή της Πομπηίας, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τον Βεζούβιο».

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους δήλωσε «είναι πιθανό ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της βροχής από πέτρες που έπληξε την Πομπηία μετά την έκρηξη, η πλειοψηφία όμως πέθανε από ασφυξία. Αυτά τα 15 λεπτά στο εσωτερικό του πυρωμένου νέφους θα πρέπει να έμοιαζαν ατέλειωτα. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν τι τους συνέβαινε. Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν ζήσει πολλούς σεισμούς, όχι όμως και ηφαιστειακές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να τους ξαφνιάσει αυτό το καυτό σύννεφο τέφρας και να τους είναι αδύνατον να προετοιμαστούν για αυτό».