Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει περίπου τα 2/3 των τροπικών δασών του κόσμου, στατιστικό άκρως ανησυχητικό που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Η τεράστια καταστροφή των φυσικών πνευμόνων του πλανήτη, μεταφράζονται και σαν την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρούμε στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ανάλυση του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος της Νορβηγίας, Rainforest, η γεωργία (υλοτομία) ευθύνεται για το 34% της εξαφάνισης των τροπικών δασών, ενώ οι γεωργικές εργασίες αφήνουν το υπόλοιπο 34% των δασών τελείως απροστάτευτο απέναντι σε πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Ο συγγραφέας της έκθεσης Άντερς Κρόγκ, ερευνητής τροπικών δασών. δήλωσε χαρακτηριστικά για την καταστροφή στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου «Με την καταστροφή όλο και περισσοτέρων τροπικών δασών, υπάρχουν και περισσότερες μεταβολές στο κλίμα, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά πιο δύσκολη την επιβίωση των υπόλοιπων δασών. Είναι ένας τρομακτικός κύκλος. Το σύνολο που χάθηκε μεταξύ του 2002 και του 2019 ήταν μεγαλύτερο από την έκταση της Γαλλίας!».

Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας έχασε σημαντικό μέρος της έκτασης του από την συνήθεια των αγροτών να καίνε τα δάση για την παραγωγή σόγιας και βοδινου κρέατος, ενώ ο Μπολσονάρο από το 2019 και μετά επιδείνωσε την κατάσταση καθώς δεν πήρε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας καταστράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό, λόγω της καύσης για τις φυτείες φοινικέλαιου.

Ενώ η Κεντρική Αφρική είναι η τρίτη περιοχή με τη μεγαλύτερη καταστροφή, η οποία οφείλεται στην παραδοσή γεωργία.