Ερευνάται εμβόλιο για δια βίου ανοσία ενάντια στον κορωνοϊό

Από την Ιαπωνία έρχεται το όλο εγχείρημα

Επιστήμονες στην Ιαπωνία μελετούν ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, το οποίο θα παρέχει δια βίου ανοσία κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, τα υπάρχοντα εμβόλια χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις για να παρέχουν προστασία έναντι του ιού.

Ειδικότερα, ο επίτημος ερευνητής στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο του Τόκυο, Michinori Kohara, αναρωτιόταν αν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του ιού στα πρότυπα εκείνου κατά της ευλογιάς.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020 ο ίδιος με τον εθνικό οργανισμό λοιμωδών ασθενειών άρχισαν τις έρευνες. Επέλεξαν το μη παθογόνο στέλεχος της παραλλαγής του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται DIs, που μεταφέρει το γονίδιο της ακίδας της SARS-COV-2.

Εντός μίας εβδομάδας το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αναπτύξει στο σώμα ικανά αντισώματα, προκειμένου να είναι ισχυρή η ανόσια. Μάλιστα, τα πειράματα σε ποντίκια έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

«Έχω εργαστεί σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως ο αδενοϊός και το αγγελιοφόρο RNA, αλλά το εμβόλιο που χρησιμοποιεί τον φορέα του ιού της δαμαλίτιδας είναι το πιο ισχυρό από όλα με λίγες παρενέργειες», είπε η Kohara στους The Japan Times σε συνέντευξή του.

«Τα χαρακτηριστικά αυτού του εμβολίου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αντισώματα και δια βίου ανοσία».

Σημειώνεται ότι η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Nobelpharma Co. πρόκειται να κάνει την πρώτη και τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου Kohara στην Ιαπωνία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 σε 150 έως 200 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί λοιμώξεις και πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια, η κλινική δοκιμή τελικής φάσης πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μετά, με στόχο την εμπορευματοποίηση το νωρίτερο το 2024, λέει.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για το εμβόλιο είναι η εξασφάλιση των πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων γιεν που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της τελευταίας κλινικής δοκιμής, αφού η Kohara λέει ότι η Nobelpharma δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει μόνη της.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια για να επιδοτήσει κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας από εγχώριους κατασκευαστές φαρμάκων, δεν υπάρχει σχέδιο για επιδότηση των κλινικών δοκιμών του έργου.