Εργασιακά: Κάθε χρόνο και… νέος κατώτατος μισθός

Ξεκινά ο διάλογος για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, παρά τη δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργήσει στην αγορά εργασίας η πανδημία. Ο πρώτος «κύκλος» του διαλόγου θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ενώ ο δεύτερος -και πιο φιλόδοξος «κύκλος»- θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. 

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Σε αυτή τη φάση, λόγω της ισχυρής παρουσίας της πανδημίας, αναμένεται να γίνουν προσεκτικά βήματα στο «μέτωπο» των μισθών. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, εστιάζοντας και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Στο διάλογο για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως «η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί». Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διαδικασία που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με το διάλογο να ξεκινά άνοιξη και να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι κάθε έτους.

Η διαδικασία του διαλόγου θα προχωρήσει με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επιστημονικοί φορείς καλούνται να καταθέσουν σχετικές εκθέσεις. Ουσιαστικά θα γίνουν τα εξής βήματα:

 • Η διαδικασία ξεκινά από την 3μελή Επιτροπή Διαβούλευσης (πρόεδρος ΟΜΕΔ, εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας), η οποία αποστέλλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς. Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα Ινστιτούτα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ , ο ΟΜΕΔ κ.ά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνταχθεί έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. 
 • Η Επιτροπή Διαβούλευσης μέχρι το τέλος Απριλίου σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εκφράσουν γνώμη.
 • Η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να διαβιβάσει τα υπομνήματα προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου. 
 • Συντάσσεται πόρισμα σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα Οικονομίας, και κυρίως Οικονομίας της Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής καθώς και Εργασιακών Σχέσεων. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
 • Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται τον Ιούνιο στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας. Στη συνέχεια, πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας μαζί με τις εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης.
 • Τέλος, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι στην Ε.Ε. διάλογος για την υιοθέτηση Οδηγίας, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζόμενων σε αξιοπρεπείς μισθούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, από τα 27 κράτη–μέλη της Ε.Ε., τα 6 (σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) δεν έχουν κατώτατο μισθό. Από τις υπόλοιπες 21 χώρες οι 10 έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χαμηλότερο.

ΟΑΕΔ – Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης

Στοχευμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης υλοποιεί ο ΟΑΕΔ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την αγορά εργασίας. λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: 

 • 1. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα 7.000 επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, για 12 μήνες, διαμορφώνονται ως εξής:

 • Στα 473 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών.
 • Στα 568 ευρώ για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.
 • Στα 615 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους.
 • Στα 710 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis

Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα. και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

 • 2. Μέχρι και την Κυριακή 4 Απριλίου, μπορεί να γίνει η υποβολή αιτήσεων για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ – Google για 3.000 νέους ανέργους. Στοχεύοντας στην ενίσχυση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δωρεάν κατάρτιση 3.000 ανέργων σε τέσσερις θεματικές ενότητες που οδηγούν στην απόκτηση των εξής πιστοποιητικών:
 • • IT Support Specialist Certificate (τεχνική υποστήριξη πληροφορικής)
 • • UX Designer Certificate (σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη)
 • • Project Manager Certificate (διαχείριση έργου)
 • • Data Analyst Certificate (ανάλυση δεδομένων).

Να σημειωθεί εδώ πως τα προσφερόμενα πιστοποιητικά κατάρτισης παρέχονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να ολοκληρώσει τουλάχιστον μία θεματική ενότητα, αλλά εάν επιθυμεί, μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις θεματικές ενότητες. Η κατάρτιση παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Coursera, και με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας ο ωφελούμενος θα λαμβάνει αυτόματα το αντίστοιχο πιστοποιητικό – βεβαίωση ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, «τρέχει» και μία σειρά άλλων δράσεων από τον ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων είναι και το πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται πως για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Αν η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο η νέα πρόσληψη επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»