«Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση». Αυτή ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προστριβές με την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να μάθει καλύτερα» ποια είναι η δυναμική της σε σχέση με την Τουρκία αλλά και τα όριά της, λέγοντας πως «Δεν είχαμε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρήσεις. Τώρα έχουμε τρεις γεωτρήσεις και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη».

Σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τις γεωτρήσεις που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στο Μεσόγειο, ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, πως η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις μόνο σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την επιθυμία του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «Οι Έλληνες επιτίθενται στα τζαμιά μας, τους προειδοποιούμε και δεν ακούνε.»

«Τώρα μιλούν για την Αγία Σοφία. Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτοί θα το αποφασίσουν. Δεν θα πάρουμε την άδεια από εσάς. Ως κράτος δικαίου, περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την απόφαση, θα πράξουμε αναλόγως».

Το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα εξετάσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και σύμμαχος του Ερντογάν, δήλωσε: «Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το εζάνι θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας».