Ο Τούρκος πρόδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν για τη χρήση, όπως τη χαρακτήρισε, «αντι-ισλαμικής ρητορικής», που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «γαλλικού Ισλάμ» προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες της προεδρίας του.

«Αυτοί που ενοχλούνται από την άνοδο του Ισλάμ, επιτίθενται στη θρησκεία μας μέσω των κρίσεων που προκαλούν. Η αντι-ισλαμική και αντι-μουσουλμανική ρητορική είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για τους πολιτικούς της Δύσης ώστε να καλύψουν τις αποτυχίες τους» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Το “Γαλλικό Ισλάμ”, το «Ευρωπαϊκό Ισλάμ” και το “Αυστριακό Ισλάμ” είναι τα πρόσφατα παραδείγματα για αυτό. Στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών, στις οποίες πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είναι η αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» ανέφερε κατά τη διάρκεια online μήνυμά του, στο περιθώριο της συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), σήμερα, Τρίτη.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους ιμπεριαλιστές να μας χωρίσουν σαν Σιίτες – Σουνίτες, λευκούς – μαύρους, Τούρκους, Κούρδους, Άραβες ή Φαρισαίους. Θα αγαπάμε ο ένας τον άλλον μόνο για τον Θεό, όχι λόγω της εθνοτικής μας ταυτότητας, φυλής ή ράτσας» δήλωσε ο ίδιος. 

Ανέφερε δε, πως η διχόνοια μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων του κόσμου ενθαρρύνει τη Δύση και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιτίθενται κατά του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν επέστηκε την προσοχή στην ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων -όπως τη Μπόκο Χαράκ, τον ISIS– που εκμεταλλεύονται το Ισλάμ, τονίζοντας την αναγκαιότητα για τη σωστή διδασκαλία του Ισλάμ ώστε να αποτρέπονται οι αποκλίνουσες συμπεριφορές.