Μιλώντας για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και για όσα επιδιώκει – με προκλητικό τρόπο και σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου – ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Όσο αυξάνεται η περιφερειακή και παγκόσμια ισχύ της Τουρκίας, αυξάνονται και οι επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης σε τοπικές οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος της γείτονος χώρας και συμπλήρωσε: «Σε κρίσιμα θέματα, από την Ανατολική Μεσόγειο ως το θέμα του Καραμπάχ, προβάλλοντας την ισχυρή μας βούληση, δείξαμε σε όλο τον κόσμο, την αποφασιστικότητα μας για αυτά τα θέματα. Όσο αυξάνεται η περιφερειακή και παγκόσμια ισχύ της Τουρκίας, αυξάνονται και οι επιθέσεις κατά της χώρας μας. Πλέον οι χάρτες που είχαν διαμορφωθεί πάνω στο τραπέζι, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε στην περιοχή μας, ούτε σε άλλες περιοχές», και συνέχισε λέγοντας: «Πλέον στην περιοχή μας δεν μπορεί εύκολα να προκληθεί πόλεμος, με σκοπό τη λεηλασία των φυσικών πόρων», εννοώντας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του φρόντισε να επιτεθεί φραστικά και στην αντιπολίτευση αλλά και στους φοιτητές που πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. «Σ’ αυτή τη χώρα έχει δημοκράτες του γλυκού νερού. Η δημοκρατικότητα τους είναι μέχρι να δούνε τα ζόρια» σχολίασε χαρακτηριστικά.