Τέλος των Τουρκικών προκλήσεων θα ζητήσει από τον Ερντογάν ο Μητσοτάκης | mitsotakis erdogan

Το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι οριστικό στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται οι δύο ηγέτες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σε μια κρίσιμη και δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας , η Ελληνική πλευρά αρχικά είχε ζητήσει μία σύντομη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου. Από την πλευρά του Ερντογάν ωστόσο ζητήθηκε διευρυμένη συνάντηση, παρουσία των Υπουργών εξωτερικών και άμυνας και των διπλωματικών εκπροσώπων. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση την αποδέχθηκε, αν και παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά στη στάση του Τούρκου Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα αναφέροντας ότι δεν γίνεται να συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας καθώς το μόνο αποτέλεσμα που αποφέρουν είναι η αστάθεια στην περιοχή.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, είχε προαναγγείλει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο, πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στις ολιγόλεπτες ομιλίες του, τόνισε πως η συμφωνία με τη Λιβύη παραμένει, επιμένοντας στην προκλητική στάση πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Άγκυρας. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Η Ελλάδα μπορεί αν κάνει τα βήματα που θέλει και εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει. Η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα (σ.σ να αποσυρθεί πριν την απέλαση από την Ελλάδα)».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 ώρα Ελλάδος (14:30 ώρα Αγγλίας).