Έσπασε το «φράγμα» των 300 εκατ. κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως | koronoios

Όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα τέταρτο κύμα

Έσπασε το «φράγμα» των 300 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, ενώ οι χώρες δίνουν μάχη για να καταπολεμήσουν την ολοένα και αυξανόμενη διασπορά της παραλλαγής «Όμικρον».

Όπως προκύπτει από την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία στηρίζεται σε επίσημους απολογισμούς, τουλάχιστον 300.042.439 μολύνσεις έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής «Όμικρον» στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφουν αύξηση σε όλον τον πλανήτη. Πλέον, όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με ένα τέταρτο κύμα και με αριθμό ρεκόρ καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Η επιτάχυνση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται προς το παρόν από μια συνολική αύξηση των θανάτων.

Στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών να πειστούν οι απρόθυμοι, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, κυρίως στις επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους.

Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, τα μέτρα αυτά καταγγέλθηκαν από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που βλέπουν σε αυτό μια κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και από μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που τα κρίνει αντιπαραγωγικά.

Η Covid-19 «όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είναι εδώ για πάντα, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της», υποσχέθηκε σήμερα ο Μπάιντεν. «Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί», παραδέχτηκε.

Στην Ινδία, δικαστήριο απέρριψε αίτημα για την ακύρωση μεγάλου ινδουιστικού φεστιβάλ, παρά τους φόβους ότι η συνάθροιση αυτή μπορεί να εξαπλώσει την επιδημία, σε μια χώρα που πλήττεται από την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν από το Σάββατο στη συμβολή του Γάγγη και του Κόλπου της Βεγγάλης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Gangasagar Mela για να κάνουν μπάνιο με αφορμή τη Μακάρ Σανκράντι, ιερή ημέρα του ινδουιστικού ημερολογίου.

Γιατρός στην Καλκούτα είχε ζητήσει δικαστική απόφαση για την απαγόρευση του φεστιβάλ λόγω της υγειονομικής συγκυρίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασε τις 100.000 την Παρασκευή και οι αρχές σε αρκετές μεγάλες πόλεις επέβαλαν περιορισμούς προκειμένου να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού.