Εστίαση: 34.000 επιχειρήσεις θα εκταμιεύσουν 330 εκατ. ευρώ - Άμεσα οι εγκρίσεις

Οι αξιολογήσεις και εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης για τη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε χθες, αναμένονται να «τρέξουν» άμεσα.

Σύμφωνα με τη νέα δράση, περίπου 34.000 επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από μια σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει κατά περίπτωση το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ, ώστε να αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα της επαναλειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις franchise, αυτές θα έχουν δικαίωμα για την επιδότηση υπό την προϋπόθεση, όμως, να εκπληρώσουν ορισμένα κανονιστικά κριτήρια του ΕΣΠΑ.

Δικαίωμα στην επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Η βασική προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στην εν λόγω Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου από 30% και πάνω το 2020 σε σχέση με το 2019 ενώ στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν το 2019, η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν πέρυσι (2020), εντάσσονται στη Δράση αυτοδικαίως και έχουν πρόσβαση στη επιδότηση.

Σε ποιες περιπτώσεις θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα

Εάν τα κεφάλαια δεν αναλωθούν έως το τέλος της χρονιάς, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους. Επιστροφή κεφαλαίων θα ζητηθεί και στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:

  • αν το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για «αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας», «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)
  • αν το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση από τη συγκεκριμένη κρατική επιχορήγηση ή και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.