Εστίαση: «Τραπεζάκια έξω» εντός Απριλίου

Αύριο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου τα υφιστάμενα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την πορεία των μέτρων, με φόντο και τη δεδομένη φυσιολογική  κόπωση  των πολιτών.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι οι λοιμοξιωλόγοι αύριο θα κληθούν να δώσουν ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες και το πώς συμβάλει κάθε δραστηριότητα στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδιώκεται ένα τμηματικό άνοιγμα ξεκινώντας από τον χώρο του λιανεμπορίου και μίας σειράς δραστηριοτήτων όπως η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, πάντα με ραντεβού και με τήρηση μέτρων και αποστάσεων, όπως ακριβώς την προηγούμενη φορά, πριν τεθεί σε ισχύ το τρέχον lockdown.

Σε ότι έχει να κάνει με τα σχολεία οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτα θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά.

Ειδικότερα, εξετάζεται στη ερχόμενη Δευτέρα 22/3 το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, τη Δευτέρα 29/3 το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αποστολή sms στο 13032, ενώ τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ξεκινήσει χαλάρωση σχετικά με την μετακίνηση 6, έτσι ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις εντός την ίδια περιφερειακής ενότητας.

Ταυτόχρονα, έτοιμο στις γενικές αρχές του, με μόνο κάποιες λεπτομέρειες να απομένουν είναι το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το άνοιγμα του τουρισμού. 

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάιο το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία με έμφαση στον συνολικό σχεδιασμό και ενίσχυση των υποδομών επιτήρησης και ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης εντός Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό η όλη επιχείρηση θα έχει επτά κομβικά σημεία:

  • Toν εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του πληθυσμού των νησιών.
  • Την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι συνοριακοί σταθμοί.
  • Την ενίσχυση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.
  • Την εκπόνηση εγκαίρως, σταθερών κανόνων εισόδου στη χώρα (ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό PCR 72 ώρες ή και τεστ αντιγόνου πριν την είσοδο, δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη)
  • Την ενίσχυση των περιφερειακών υποδομών περίθαλψης απομόνωσης και περίθαλψης τουριστών που θα νοσήσουν στη συνέχεια.
  • Την παροχή δυνατότητας διεξαγωγής τεστ PCR πριν την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.
  • Τη βελτίωση της εμπειρίας του ταξιδιώτη ώστε να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις (μεταφράσεις των σελίδων σε όλες τι γλώσσες, καλύτερα και λιγότερα ξενοδοχεία απομόνωσης, αντικίνητρα αντί της άρνησης επιβίβασης κτλ.).