Οικονομία

ETE: Μεγάλο το ενδιαφέρον από τα επενδυτικά σχήματα διεθνών επενδυτών

ETE Mylonas 31 01 21

Στους τέσσερις ανήλθαν οι μη δεσμευτικές προσφορές, από τα επενδυτικά σχήματα διεθνών επενδυτών, που μπήκαν στη μάχη για τη διεκδίκηση της αγοράς τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ και υποβλήθηκαν για το Frontier της Εθνικής Τράπεζας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχήματα DoValue-Bain-Fortress, Davidson Kempner (DK)-Cepal, Intrum, και Pimco-Quant.

Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον από τις μεγάλες αυτές επενδυτικές εταιρίες, για το Frontier της Εθνικής οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η ΕΤΕ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, προχώρησαν σε carve-out, δηλαδή σε πώληση (μεταφορά) του τμήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων σε επενδυτή, μαζί με το προσωπικό.

Με αυτό τον τρόπο, το κάθε σχήμα που διαθέτει επενδυτή και διαχειριστή, πετυχαίνει μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα, οι DoValue, Bain και Fortress, διαθέτουν όλο το επενδυτικό και διαχειριστικό κομμάτι.

Μάλιστα, η δυναμική της DoValue, παρουσιάστηκε στην τιτλοποίηση της Eurobank, με το σχήμα Cairo των 7,5 δισ. ευρώ, που πρώτη άνοιξε το πρόγραμμα Ηρακλής και τη Bain σε πρόσφατη και μικρότερη τιτλοποίηση δανείων της ΕΤΕ, με τα δάνεια Danube Ρουμανικού ρίσκου ποσού 0,2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, οι εταιρίες αυτές είχαν συνεργαστεί σε προηγούμενη τιτλοποίηση δανείων της Εθνικής, τον Ιούνιο 2020, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αγοραστή τη Bain και servicer τη DoValue.

Από την πλευρά του, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο DK, που αγόρασε τα κόκκινα δάνεια 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank, κατέβηκε με τη Cepal, την πρώην εταιρεία διαχείρισης δανείων της Alpha την οποία εξαγόρασε κατά πλειοψηφία η DK.

Όσον αφορά τη Σουηδική Intrum, δραστηριοποιείται τόσο ως επενδυτής, όσο και ως διαχειριστής, με πιο πρόσφατες τις συναλλαγές τιτλοποίησης κόκκινων δανείων της Πειραιώς, Phoenix και Vega, συνολικού ποσού 7 δισ. ευρώ, ενώ η επενδυτική Pimco υπέβαλε προσφορά με την Quant.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, με όλες αυτές τις επενδυτικές εταιρίες, έχει συνεργαστεί σε διάφορες τιτλοποιήσεις και acquisitions από το 2018. Παράλληλα, πάνω από το μισό τμήμα της τιτλοποίησης των 6,1 δισ. ευρώ της ΕΤΕ, αποτελείται από δάνεια υψηλής αξιολόγησης (senior note) και καλύπτονται κατά 100% από εγγύηση του Δημοσίου.

Ταυτοχρόνως, το Frontier των 6,1 δισ. ευρώ αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από στεγαστικά δάνεια και σχεδόν όλα τα δάνεια έχουν εξασφάλιση ακινήτου.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, το Frontier τιτλοποιεί το 60% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ακόμα και αυτών που τείνουν να κοκκινήσουν, με το 90% των δανείων, να έχουν εξασφάλιση κάποιο ακίνητο.

Ειδικότερα, η πώληση των δανείων αυτών θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων κάτω του 15%, με την όποια ζημιά από την πώληση των δανείων, διαφορά λογιστικής αξίας και τρέχουσας τιμής, να έχει προβλεφθεί ήδη να απορροφηθεί από την κερδοφορία της τράπεζας.

Ωστόσο, από τα 6,1 δισ. ευρώ, το 77% είναι στεγαστικά δάνεια, το 5% καταναλωτικά και το 18% επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού πρόκειται για 190.000 δάνεια από 80.000 δανειολήπτες, με ποσό άνω της μισής τιτλοποίησης, να καλύπτεται από εγγύηση του Δημοσίου.

TAGS

Δείτε επίσης