ΕΤΕ: Στηρίζει τις νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Για τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας, τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας,  αλλά και τη θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της  τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, στην τοποθέτησή του, κατά τη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια τη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας και  επικύρωσε την εκλογή του  Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα,  ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη για την πολυετή προσφορά και τη σημαντική συμβολή του στον Μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, ο κ. Μυλωνάς, είπε:

«Παρόλη την πρωτοφανή κρίση, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργήθηκαν είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από τα 3 δισ. ευρώ  των ενήμερων δανείων που μπήκαν σε καθεστώς παύσης πληρωμών το 2020, σήμερα μόλις το 3% αυτών βρίσκονται σε καθυστέρηση, δηλ. περίπου 100 εκατ. ευρώ».

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως αντίθετα από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, πέτυχε οργανική μείωση, που συμπληρώθηκε με τις πωλήσεις μέσω συναλλαγών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να  μειώνονται κατά το εντυπωσιακό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ το 2020, με τον δείκτη να φτάνει σήμερα περίπου στο 13%, από 32% στο τέλος του 2019.

Κατόπιν, διευκρίνισε ότι τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ  μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει η Εθνική Τράπεζα σήμερα, έχουν υψηλή κάλυψη από προβλέψεις, στο 65%, άρα η πραγματική έκθεση είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ, στα οποία  περιλαμβάνονται  μεγάλο ποσοστό δανείων που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, και έχουν καλή πιθανότητα να επιστρέψουν σε πλήρη ενημερότητα.

Βέβαια, στη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο CEO της ΕΤΕ, εξήγησε πως συνέβαλλε η μεγάλη τιτλοποίηση η οποία είναι σε εξέλιξη, το Project Frontier.

Πρόκειται για  ένα χαρτοφυλάκιο με 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στεγαστικά. Η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του Προγράμματος Ηρακλής, και ο Τίτλος Υψηλής Εξασφάλισης, που θα δια κρατήσει η Τράπεζα, θα είναι περί τα 3 δισ. ευρώ και θα φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, είπε ότι η Εθνική βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή, που επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλωνάς, ανέφερε πως εκτός από το Frontier συνέχισαν, και συνεχίζουν με επιτυχία, οι ρυθμίσεις των δανείων, λέγοντας :

«Κατά κύριο λόγο μέσω του επιτυχημένου προϊόντος μας, το Split & Settle, πάνω από 31.000 πελάτες μας, με δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμίσει τα τελευταία δύο χρόνια το στεγαστικό τους, και σήμερα είναι και πάλι ενήμεροι.

Το 2022 έχουμε στόχο να μειώσουμε κοντά στο 5% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μπορώ να πω με σιγουριά πλέον, ότι το μεγάλο πρόβλημα της προηγουμένης 10ετούς κρίσης με τα κόκκινα δάνεια σύντομα το αφήνουμε πίσω μας.

 Και επικεντρωνόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στη στήριξη της υγιούς ελληνικής οικονομίας, και στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα», ενώ επανέλαβε  πως «η Εθνική Τράπεζα  προφανώς δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να μοιράσει μέρισμα στους επενδυτές της».

Όσον αφορά τα δάνεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, είπε πως η τράπεζα στήριξε ενεργά τους πελάτες της, που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, σημειώνοντας:

«Κατά τη διάρκεια του 2020, προσφέραμε διευκολύνσεις, και παύσεις πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων σε πάνω από 85 χιλιάδες πελάτες, ποσό που αντιστοιχεί σε 3.8 δισ. ευρώ .

Επιπλέον, εκταμιεύσαμε νέα δάνεια ύψους 4.7 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας και απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων και επιχορηγήσεων.

Από το τέλος του έτους, που έληξαν τα μορατόρια, μέχρι και σήμερα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής επαναφοράς στην αρχική δόση του δανείου».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μυλωνάς, στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας,  που «καθιστά την Εθνική ισχυρή και έτοιμη σήμερα να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη ευκαιρία που διανοίγεται για την ανάπτυξη της χώρας.

Να στηρίξει τις νέες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και να ενισχύσει, ως η τράπεζα Πρώτης Επιλογής, κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους, συνεχάρη τον κ. Μυλωνά και την εκτελεστική του ομάδα για την πρόοδο, την αποτελεσματικότητα και την ηγεσία που επέδειξαν κάτω από δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας.

Αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Επισήμανε ότι χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε πως η Εθνική Τράπεζα, και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα,  αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης, για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος.

Για να υπογραμμίσει  ότι η Εθνική αποτελεί πλέον μία ισχυρή τράπεζα της σύγχρονης εποχής και συνεχάρη γι’ αυτό όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον απερχόμενο πρόεδρο και ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.