Ματιές στον αττικό ουρανό | 2288798 scaled

Την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό δίνει στους επισκέπτες το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων λειτουργίας του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall, το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

Οι τακτικές παραστάσεις θα συνεχιστούν και τα Σαββατοκύριακα της χειμερινής περιόδου, που θα διαρκέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου  μέχρι και της διακοπές του Πάσχα.

Οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν θέματα ΑστροφυσικήςΚοσμολογίαςιστορικής Αστρονομίας και συναφών επιστημών.

Στόχος των διαδραστικών ομιλιών είναι η καλλιέργεια μίας ευρύτερης ερευνητικής κουλτούρας, καθώς και η ενημέρωση του κοινού σε τομείς επιστημονικής αιχμής.

Τις συζητήσεις που θα πραγματοποιούνται με την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών και ιδιαιτέρως των παιδιών, θα ακολουθεί ταινία αστρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στην συνέχεια το κοινό θα περνάει στον χώρο λειτουργείας του μεγάλου τηλεσκοπίου Newall και θα μπορεί να απολαύσει τα θαύματα του αττικού ουρανού, τα οποία δεν είναι και λίγα. Και αυτό γιατί η χειμερινή εποχή είναι αστρονομικά προσανατολισμένη στους αστερισμούς του Ταύρου που κυνηγά τις Πλειάδες, του Ωρίωνα με το περίφημο νεφέλωμά του (κοντινότερο στη Γη «αστρικό μαιευτήριο» όπως λέγονται στην αστρονομία οι περιοχές με νεογέννητα αστέρια), στο φωτεινότερο αστέρι του ουρανού, τον Σείριο, στους Διόσκουρους και θεούς του φωτός Κάστορα και Πολυδεύκη του αστερισμού των Διδύμων και φυσικά στην μοναδική μας Σελήνη, εφόσον βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για παρατήρηση.

Ματιές στον αττικό ουρανό | 4166062

Παράλληλα  από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τα μέσα της Άνοιξης, ο πλανήτης Αφροδίτη θα είναι ορατός λίγο μετά τη δύση του Ήλιου και πλησιάζοντας τη Γη θα αναδεικνύει τις φάσεις του παρόμοιες με αυτές της Σελήνης, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες.

Η ώρα προσέλευσης του κοινού είναι στις 19:00 και στις 15 Βραδιές Αστρονομίας, ενώ όπως τονίζεται από το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, κρατήσεις δεν πραγματοποιούνται και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την συμπλήρωση των 125 διαθέσιμων θέσεων.

Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι οι: 1/12, 7/12, 8/12, 14/12, 18/1, 26/1, 1/2, 23/2, 7/3, 15/3, 21/3, 29/3, 4/4, 5/4 & 11/4.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 210 – 3490022 & 210 – 8109107, καθημερινές 9-3μ.μ. (https://www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/penteli/).