Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουν εκείνοι που πετούν προς το αεροδρόμιο Amaala στη Σαουδική Αραβία είναι μια κυματοειδής, αστραφτερή μορφή που μοιάζει σχεδόν με μια οπτική ψευδαίσθηση, σαν την εμπειρία του να βλέπεις έναν αντικατοπτρισμό στην έρημο.

Είναι ακριβώς αυτό, ένας αντικατοπτρισμός δηλαδή, που ενέπνευσε τον σχεδιασμό του αεροδρομίου που πρόκειται να οδηγήσει στην εξαιρετικά πολυτελή ανάπτυξη της Ερυθράς Θάλασσας στη βορειοδυτική ακτή του βασιλείου. Οι μακέτες παρουσιάστηκαν πρόσφατα, με τον τερματικό σταθμό και τον πύργο ελέγχου να έχουν σχεδιαστεί από την Foster + Partners με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το κύριο σχέδιο έχει κάνει η Egis.

Το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει έως το 2023 και σχεδιάζει να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες ετησίως.

Μια ευρύχωρη «αυλή» γεμάτη φως θα αποτελεί τον εσωτερικό χώρο του τερματικού σταθμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες του διεθνούς jet set που σκοπεύει να προσελκύσει η Amaala με υπόστεγα που θα ελέγχουν το κλίμα και όπου θα μπορεί να σταθμεύσει τα ιδιωτικά του τζετ.

“Η εμπειρία των επιβατών σε ολόκληρο το κτίριο θα μοιάζει με μια ιδιωτική λέσχη μελών – πολυτελής και χαλαρωτική”, λέει ο Gerard Evenden της Foster + Partners. “Ο σχεδιασμός επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για τους ιδιωτικούς τερματικούς σταθμούς που παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία από το θέρετρο στο αεροπλάνο.”

Τι είναι η Amaala;

Πρόκειται για ένα τεράστιο project κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, στην επαρχία Tabuk, το οποίο θα συνορεύει με την πόλη Neom και το project της Ερυθράς Θάλασσας που βρίσκεται εντός του «καταφυγίου» του πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Όπως είναι φυσικό οι τιμές θα είναι αντίστοιχες ενός πολυτελούς τουριστικού προορισμού.

Με την ονομασία «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», η υποδομή θα αποτελείται από 2.500 δωμάτια ξενοδοχείου και 700 ιδιωτικές βίλες, καθώς και χώρο λιανικής πώλησης με 200 καταστήματα. Η Amaala θα διαθέτει επίσης μια ακαδημία τεχνών που στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών από τη Σαουδική Αραβία και την ευρύτερη περιοχή.

What the Triple Bay area will look like. Supplied

Στην περιοχή Triple Bay θα υπάρχει αθλητική ακαδημία και κέντρα ευεξίας. Θα διαθέτει πολυτελείς βίλες και στούντιο καλλιτεχνών και η ακτογραμμή θα είναι το κέντρο τέχνης και πολιτισμού της περιοχής.

Η αρχική χρηματοδότηση για το έργο προέρχεται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αν και το συνολικό ύψος της επένδυσης δεν έχει αποκαλυφθεί. Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, αναμένεται να δημιουργήσει έως και 22.000 θέσεις εργασίας για τη χώρα.