Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

EUROBANK : Συμφωνία-ορόσημο για την πώληση Pillar, Cairo, FPS

Στην επισήμανση ότι η συμφωνία για το Project Pillar   συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, με σκοπό να ολοκληρωθούν τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου.

«Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας», δήλωσε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας «την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στο χώρο της θυγατρικής μας FPS.

Ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank». Πιο αναλυτικά, ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανοίγει με την πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης NPLs και θυγατρικής της Eurobank, FPS. Συγκεκριμένα, οι δύο αυτές κινήσεις, μαζί με την πώληση της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων από την τράπεζα, αποτελούν το δεύτερο σημαντικό ορόσημο, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs και του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την Celidoria SA

Παράλληλα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την Celidoria SA -η οποία έμμεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company (PIMCO) – για την πώληση του χαρτοφυλακίου Pillar, στεγαστικών NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, η τράπεζα εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του 20% των ομολόγων mezzanine και junior του χαρτοφυλακίου Cairo (δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά ύψους 7,4 δισ. ευρώ), συνδυαστικά με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της FPS.

Η PIMCO είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων

Να σημειωθεί, πως η PIMCO είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, με περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους και υπό διαχείριση 1,76 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2019. Τα funds Celidoria SA και Bravo είναι funds της PIMCO. Η μεγάλη σημασία του deal της Eurobank με τη PIMCO είναι πως τα δάνεια των τιτλοποιήσεων μεταβιβάζονται και δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους, εξυγιαίνοντας έτσι τον ισολογισμό της Τράπεζας. Πρόκειται για τα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας τα οποία μειώνονται κατά 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και διαμορφώνουν τον δείκτη NPE στο 16%.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα