Eurobank: Εστιάζει, διαχρονικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας

Για την ανάπτυξη επιχειρηματικών, συνεργατικών σχηματισμών, που ενθαρρύνεται σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο τη διαμόρφωση νέων πόλων ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, με την ευκαιρία του πρώτου ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας, στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού, με φορέα αρωγό την Eurobank και διαχειριστή το egg, έχει τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Corallia του Ε.Κ. Αθηνά.

Στο εν λόγω Cluster συμμετέχουν αρχικά, ως μέλη, δεκατρείς (13) επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει και παρέχουν, ήδη, ολοκληρωμένες λύσεις αξίας και τεχνολογικά προϊόντα αιχμής στους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Επιδίωξη του Συνεργατικού Σχηματισμού είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και η βέλτιστη αξιοποίηση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας, μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου,

τεχνολογιών διαδικτύου των πάντων, εφαρμογών κινητών έξυπνων συσκευών και άλλων εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, που θα παρέχουν μια νέα «βιωματική» διάσταση στον επισκέπτη.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την επιλογή της Eurobank και του egg, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, να υποστηρίξουν το Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες, στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Ιωάννου(φωτό), σημειώνοντας πως η τράπεζα το στηρίζει, με συνέπεια, σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τον ίδιο : «Στόχος του Cluster Καινοτομίας, με τη συμμετοχή σε αυτό πολλών εταιρειών που στήριξε το egg, είναι η ανάπτυξη συνεργειών, οικονομιών κλίμακος, η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την αγορά,

η προσέλκυση χρηματοδότησης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας νέων επιχειρήσεων, με επιδίωξη τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, σε τομείς ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός».

Ολοκληρώνοντας, το Μέλος του Advisory Board του egg, υποστήριξε: «Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της Eurobank, ως Τράπεζα του Τουρισμού, και δικαιώνει τη στρατηγική της να εστιάζει, διαχρονικά, στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όχι μόνο στα εύκολα αλλά, κυρίως, στα δύσκολα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, επισήμανε : «Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών για τον ελληνικό τουρισμό, σε αυτήν την περίοδο της δυναμικής ανάκαμψής του, είναι καθοριστικός.

Στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής, η ψηφιακή ανάπτυξη, η εκπαίδευση στον τουρισμό & πολιτισμό αλλά και η ενσωμάτωση καινοτόμων αλλά και πιο «πράσινων», με σεβασμό στο περιβάλλον, πρακτικών, αποτελεί μονόδρομο για όλους.

Ως πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και αντιπρόεδρος στο World Business Angel Women Leaders Forum (WBAF), στηρίζω με χαρά αυτές τις δράσεις της Eurobank και του egg και το Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό & Πολιτισμό».

Από πλευράς ΣΕΤΕ, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου, Ηλίας Κικίλιας, τόνισε : «Για τη βιώσιμη ανάκαμψη του τουρισμού, καθώς και για την ενίσχυση της θέσης του τομέα, διεθνώς, είναι αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Για την επόμενη μέρα απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές επιχειρήσεων και προορισμών, υλοποίηση στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ και δημιουργία “έξυπνων λύσεων” για την εμπειρία του επισκέπτη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει ενεργά στο νέο πλαίσιο συνεργασίας με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω του πρώτου Cluster Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες για Τουρισμό και Πολιτισμό».

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Cluster κατέθεσαν (26 Μαρτίου 2021), συνεργατικά, projects που εστιάζουν στους εξής τομείς:
Βιωματική εμπειρία περιήγησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την βοήθεια της τεχνολογίας AR, AI και VR.
Βελτίωση ταξιδιωτικής εμπειρίας και ενίσχυση της οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας φορέων διαχείρισης τουριστικών υποδομών.
Δυναμική σύνθεση και παροχή προσωποποιημένων τουριστικών προϊόντων για τουριστικές επιχειρήσεις (SaaS).

Δημιουργία ταξιδιωτικού διαδικτυακού B2B marketplace, το οποίο συνδέει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού

Δημιουργία business simulation mobile app για smartphones, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται πτυχές της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού μέσα από ένα web app με δυναμική σύνθεση προσωποποιημένου ταξιδιού για σκάφη αναψυχής, skippers και agents, το οποίο προσφέρει στους τουρίστες έτοιμες ταξιδιωτικές επιλογές (Peer2Peer Trip Planning).

Τα projects, τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων του Cluster και αποτελούν μέρος της στρατηγικής του, διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας.

Από τις, συνολικά, δεκατρείς (13) εταιρείες – μέλη του ΣΣΚ Τουρισμού & Πολιτισμού, οι οκτώ (8) είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν υποστηριχθεί ενεργά από το egg και συγκεκριμένα οι Greeking.me, Keeano, Mentor, Moptil, SaMMy, Simpleapps, TEKMON και Triparound.

Στο Cluster συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Ferryhopper, Marketing Greece, Tamasenco, Toulange και Santikos Collection.

Στόχος είναι, εντός διετίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων – μελών στο Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού, να υπερβαίνει τις τριάντα (30), ενώ, στην παρούσα φάση, πέραν των επιχειρήσεων, συμμετέχουν,