Eurobank: Ισχυρές επιδόσεις με αύξηση καθαρών κερδών κατά 20,9% στο A' τρίμηνο

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη…

Με αύξηση των καθαρών κερδών κατά 20,9% σε ετήσια βάση, ολοκλήρωσε  το α’ τρίμηνο του 2021 η Eurobank, φτάνοντας  τα 72 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη διεθνών δραστηριοτήτων να φτάνουν στα 32 εκατ. ευρώ,  τα κέρδη προ προβλέψεων να ενισχύονται κατά 7,9% στα 231 εκατ. ευρώ, ενώ ο  Δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 14,2%, μειωμένος κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας,  σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Κατά τον ίδιο : «Στις χώρες όπου αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς. Μαζί με την αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του lockdown αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης για το υπόλοιπο του έτους.

Οι πρώτες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται εντός του 2021, ενισχύοντας τη δυναμική της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ήδη από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα σημειώνει σημαντική πρόοδο και συμβάλει στη σταδιακή, αλλά ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές, η Eurobank εστιάζει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, βοηθώντας τους πελάτες, και κυρίως τις επιχειρήσεις, να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σε συνθήκες πανδημίας, η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις που επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων για τα έσοδα και την κερδοφορία του 2021. Καθώς η περίοδος αναστολής οφειλών (μορατόρια) έχει λήξει, μία θετική εξέλιξη είναι ο χαμηλότερος του αναμενομένου σχηματισμός νέων NPEs.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ξεπέρασαν το 1,0 δις. ευρώ το α΄ τρίμηνο και η σχετική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο 2ο εξάμηνο του έτους. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να ενισχύονται, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά ένα δις. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι αυτή η δεξαμενή καταθέσεων θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις.

Η Τράπεζα κατέγραψε ένα ακόμη τρίμηνο οργανικής κερδοφορίας, με τα καθαρά κέρδη να υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, χάρη και στην αξιοσημείωτη συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων μας.

Η Eurobank, έχοντας ενισχύσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της βάση μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia, υλοποίησε πρώτη με επιτυχία και εντός χρονοδιαγράμματος ένα πρόγραμμα επιταχυνόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο οδηγεί τον δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη εντός του 2021.

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κύκλο ανάπτυξης που ξεκινά σε όλες τις βασικές μας αγορές. Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το στόχο»

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυτά ήταν  σημαντικά χαμηλότερα του αναμενομένου, ανερχόμενα στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο 61,9%. 

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφτασαν πάνω από 1,0δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021, ενώ στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφθηκα και αύξηση καταθέσεων πελατών κατά 3,0δισ. ευρώ σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2020 και κατά 1,0δισ. ευρώ έναντι του δ΄ τριμήνου 2020. 

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 15,5% και ο δείκτης CET1 στο 13,0% (περιλαμβάνουν τη μεταβατική επίπτωση για όλο το 2021), ενώ  επισημαίνεται ότι  η τράπεζα επιβεβαίωσε τους στόχους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας και μονοψήφιου δείκτη NPEs το 2021.