Οικονομία

Eurobank: Με πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αναπτυξιακή εποχή που ξεκινάει για την οικονομία

«Ο ρόλος της Eurobank είναι πρωταγωνιστικός και καταλυτικός στη νέα αναπτυξιακή εποχή που ξεκινάει για την ελληνική οικονομία, με αιχμή τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Καραβία

Eurobank S 01 08 21

Την πεποίθηση οτι ύστερα από μια βαθιά ύφεση περνάμε σε περίοδο κατά την οποία αναμένονται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 5-6% για τα επόμενα χρόνια, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, επισημαίνοντας πως δημιουργούνται οι συνθήκες να προχωρήσει η χώρα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και σε βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ο ρόλος της Eurobank είναι πρωταγωνιστικός και καταλυτικός στη νέα αναπτυξιακή εποχή που ξεκινάει για την ελληνική οικονομία, με αιχμή τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Καραβίας, παρουσία του αντιπροέδρου Γεώργιου Χρυσικού και ΄των αν. διευθυνόντων συμβούλων Κωνσταντίνου Βασιλείου, Σταύρου Ιωάννου και Ανδρέα Αθανασόπουλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο : «Η Eurobank διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς πρωτοπορεί και άνοιξε με τις στρατηγικές της κινήσεις από το 2018 έως και σήμερα τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 15 με 18 μήνες»

Συνεχίζοντας, μίλησε για το διψήφιο ποσοστό αύξησης κερδών που ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων και το μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ήδη από φέτος, διευκρινίζοντας πως αυτά είναι αποτελέσματα των στρατηγικών αποφάσεων για επένδυση σε ακίνητα, για ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, για έγκαιρη λήψη προβλέψεων για ζημίες.

Αλλά και για χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, Ελληνικό, για εντατική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την πανδημία, και για ψηφιακό και τραπεζικό μετασχηματισμό, μέσα από αυστηρή εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESG.

Κατόπιν ο διευθύνων σύμβουλος, εξήγησε ότι η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε με τρία μνημόνια και η πανδημική κρίση του 2020 δημιουργούργησαν τις συνθήκες για μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να προχωρήσει σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και σε βιώσιμη ανάπτυξη, λεγοντας πως:

«Σε αυτό θα συμβάλουν καθοριστικά οι τράπεζες, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και οργανισμοί, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, ύστερα από τη βαθιά ύφεση περνάμε σε περίοδο κατά την οποία αναμένονται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 5-6% για τα επόμενα χρόνια, μέσω τεράστιων και βιώσιμων επενδύσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Καραβίας στάθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική απόφαση της Eurobank να ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό, με αφορμή και τη νέα ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο, υποστηρίζοντας:

«Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά.

Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια. Οι διεθνείς μας δραστηριότητες παρέμειναν κερδοφόρες και το 2020, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 128 εκατ. ευρώ.

Το περιφερειακό μας αποτύπωμα περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ η παρουσία μας στη Σερβία ενισχύεται με τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Direktna Banka, την οποία επίσης πρόσφατα ανακοινώσαμε.

Το διεθνές δίκτυο αποτελεί μείζον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και λόγω της δυνατότητάς μας να παρέχουμε υψηλού επιπέδου τοπικές υπηρεσίες στις δυναμικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αντίστοιχα, παρέχουμε στους ιδιώτες πελάτες υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, εκτός από την Αθήνα, στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα του Λουξεμβούργου και του Λονδίνου, καθώς και στη Λευκωσία».

Ολοκληρώνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στην ανταπόκριση της τράπζας στην κρίση, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες κινήσεις, τονίζοντας:

«Παρείχαμε αναστολή πληρωμών σε 18.000 επιχειρήσεις – αλλά και σε 62.000 φυσικά πρόσωπα για υπόλοιπα δανείων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Προσφέραμε άμεση ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που εκδηλώθηκε στην πανδημία.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT), χορηγήθηκαν νέα δάνεια, ύψους ενάμιση δισ. ευρώ μέσα στο 2020, εκ των οποίων πάνω από ένα δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την πιο θερμή ανταπόκριση, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και ευρύτερα, είδαμε για την ειδική πρωτοβουλία υποστήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Εκπονήσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, με πάγωμα των δόσεων κεφαλαίου των δανείων για όλο το 2020 και το 2021 - πολιτική που υιοθέτησε στη συνέχεια το σύνολο των τραπεζών, χορήγηση άμεσης ρευστότητας για τις ανάγκες του 2020 και άμεση έγκριση κεφαλαίων για την επανεκκίνηση του 2021.

Παράλληλα, συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων και εν εξελίξει επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων. Οι μεγαλύτερες αλλαγές λόγω του lockdown παρατηρήθηκαν στην συναλλακτική συμπεριφορά των πολιτών, με όχημα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω του e- και m-banking.

Αξιοποιήθηκαν τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και ο ιστότοπός μας eurobank.gr, ως κέντρα πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πελατών, ενώ επεκτείναμε πέραν των ΜΜΕ και στους πελάτες του Personal Banking την καινοτόμο, μοναδική έως σήμερα στην αγορά, υπηρεσία v-Banking.

Συνολικά, μέσα σε ένα περιβάλλον μοναδικών προκλήσεων, οι εργασίες της τράπεζας επεκτάθηκαν. Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2020 σε 6,4 δισ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 40,9 δισ.,ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις - μικρές, μεσαίες και μεγάλες»

Καταλήγοντας, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως «Θα εκπληρώσουμε νωρίτερα από ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει τη μία από τις δύο βασικές στρατηγικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, κατεβάζοντας ήδη από φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Με τις ενέργειές μας ανοίξαμε το δρόμο και το ίδιο συνεχίζουμε να κάνουμε, με διακριτή συμβολή στην προοπτική επίτευξης του στόχου της ελληνικής οικονομίας για ανάκτηση της επενδυτικής πιστοληπτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένω τους επόμενους 15-18 μήνες. Επομένως, είμαστε σε τροχιά επίτευξης και της δεύτερης βασικής στρατηγικής δέσμευσης για διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων μέσα στο 2022».

Για να συμπληρώσει ότι «ένα κύριο χαρακτηριστικό διακριτών πηγών εσόδων που διαφοροποιεί τη Eurobank από τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Αναφέρομαι στο επιχειρηματικό μας μοντέλο, που περιλαμβάνει, εκτός της ελληνικής τράπεζας, εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες και ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα. Η διαφοροποίηση καθιστά τον ισολογισμό μας ανθεκτικότερο έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε απολύτως το 2020».

Δείτε επίσης