1981-2021: 40 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αγια-Σοφιά! Η σκέψη, το όνειρο, η επιθυμία όλων των Ελλήνων, όλων των χριστιανών είναι να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη και να προσκυνήσουν στην Αγια-Σοφιά. Και είναι γεγονός πως μόλις φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη, πρώτα επισκέπτονται την Αγιά-Σοφιά. Τη μητρόπολη του Χριστιανισμού. Την εκκλησιά όλων των χριστιανών, ανεξάρτητα από το δόγμα τους. Θέλουν να δουν με τα μάτια της ψυχής τους τον Πατριάρχη και τον Αυτοκράτορα ανάμεσα σε χιλιάδες πιστούς να προσεύχονται.

O Ερντογάν δεν σεβάστηκε τίποτα. Με την απόφασή του να μετατραπεί η Αγια-Σοφιά σε τζαμί δείχνει πως είναι ένας κατακτητής που καταστρέφει τα πάντα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρώντας απευθύνθηκε σε όλες τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς Οργανισμούς, ώστε όλοι να κατανοήσουν το μέγεθος και να καταδικάσουν  την απαράδεκτη αυτή απόφαση του Ερντογάν, και να την πάρει πίσω. Μέχρις στιγμής, υπάρχουν πολλές φωνές που αντιδρούν και καταδικάζουν αυτήν την απόφαση. Ο Ερντογάν, όμως, δεν θα αλλάξει έτσι την απόφασή του. Μόνο τα μέτρα και οι κυρώσεις, που θα είναι αποτελεσματικά εις βάρος της Τουρκίας, τώρα που βρίσκεται σε δεινή οικονομικά θέση και έχει χάσει το διεθνές κύρος της, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Να αναγκάσουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. Και επειδή στην Τουρκία δε γίνεται τίποτα τυχαία και επιπόλαια, πρέπει να μας προβληματίσει γιατί αποφάσισε τώρα ο Ερντογάν να γίνει η Αγια-Σοφιά τζαμί. Το προετοίμαζε από καιρό. Το κάνει τώρα. Γιατί πλησιάζει ο χρόνος που όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο, θα καθίσουν σ’ ένα τραπέζι για να μοιράσουν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Ο Ερντογάν γνωρίζει τι δικαιούται. Όμως, θέλει την ώρα που θα διαπραγματεύεται, να έχει στα χέρια του όσο το δυνατόν περισσότερα διαπραγματευτικά ατού για να πετύχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα του. Και ένα από αυτά τα ατού είναι η μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς σε τζαμί. «Σας το δίνω, μου δίνετε…». 

Φοβάμαι ότι δε θ’ αλλάξει η απόφαση για τη μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς σε τζαμί.  Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δε βλέπω τη διεθνή κοινότητα και τους ηγέτες να προχωρούν, να επιθυμούν να πάρουν μέτρα εις βάρος της Τουρκίας.

Είμαι βέβαιος πως ο πρωθυπουργός, όπως απέδειξε μέχρι τώρα, γνωρίζει και σίγουρα έχει δρομολογήσει τρόπους και μεθόδους για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης, από κάθε άποψη, απόφαση.

Αυτή η του Θεού Σοφία εύχομαι να πλημμυρίσει και τους ισχυρούς του κόσμου, ώστε να βρουν τρόπο να αναγκάσουν τον Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες της Αγια-Σοφιάς. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τζαμί. Πρέπει να λειτουργήσει ως ο Ναός του Χριστού, όπου όμως μέσα θα προσεύχονται όλοι, ανεξαρτήτως του δόγματος και της πίστης τους.