Στο πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΑΘ, που δρομολογεί όλα τα έργα που θα διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο προσεχές μέλλον, αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ράνια Αικατερινάρη, κατά την τοποθέτησή της στη συνέντευξη Τύπου, για την παραγωγικότητα, το περιβάλλον αλλά και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη.

«Με την παγκόσμια και εγχώρια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι σημαντικό να υπάρχουν ‘καλά παραδείγματα’, που γεννούν αυτοπεποίθηση και δείχνουν τον δρόμο για την Ελλάδα ‘αλλιώς’», είπε ο εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Ο ίδιος, στον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε πως «Η ΕΥΑΘ είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Δείχνει τον δρόμο και παρακινεί όλους τους δημόσιους οργανισμούς να την ακολουθήσουν.

Εν μέσω πανδημίας, ‘τρέχει’ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με αειφορικά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής».

Παίρνοντας τον λόγο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, βασικού μετόχου της ΕΥΑΘ, επισήμανε πως «Αποτελεί, υπόδειγμα εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκσυγχρονίζεται και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, την αυτοδιοίκηση και πρωτίστως την τοπική κοινωνία.

Δεν εγκαταλείπουμε όμως και την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Η μετοχή της ΕΥΑΘ, με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 150 εκατ. ευρώ, συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE Mid Cap του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο του 2020.

Η τιμή της μετοχής -αν και υποχωρεί από την αρχή του έτους ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης- είναι ανθεκτική στην πτώση της αγοράς κι έχει υψηλή μερισματική απόδοση, αποτελώντας επιλογή θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών».

Συνεχίζοντας η κ. Αικατερινάρη, περιέγραψε ως έργα αιχμής, έργα πνοής, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη, που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ.

Μάλιστα, εστίασε στην εν εξελίξει αποκατάσταση – επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, η ενεργειακή-περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, όπως και την ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του 1970 στην Εγνατία, στο Συντριβάνι, όπου στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, στην ομιλία του, μιλώντας για το εμβληματικό κτίριο του 1970, έκανε λόγο για την ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, αλλά και τις υψηλές ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις, αναβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του ΑΠΘ, της ΔΕΘ και της Εγνατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως«Το νέο κτίριο, όπως θα παραδοθεί το 2023 στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους Θεσσαλονικείς, θα παραπέμπει στο παλιό, θα είναι σε αρχιτεκτονικό ‘διάλογο’ με την περιοχή, κυρίως όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.».

Όπως εξήγησε, το κέλυφος του νέου κτιρίου θα αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου.

Θα εξυπηρετεί 130 περίπου εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, παρουσίασε το εν εξελίξει έργο της τμηματικής (εντός ΒΙΠΕ-Θ) συντήρησης του αγωγού 56 χλμ., που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη με πηγαίο νερό από την Αραβησσό.

Στην τοποθέτησή του, διευκρίνισε ότι «Από την 1η Ιουνίου έως τώρα, έχουμε επισκευάσει το 40% του τμήματος του αγωγού της Αραβησσού

που έχει επιλεγεί προς συντήρηση ως πιο ευπαθές, χωρίς να έχει αντιληφθεί τίποτε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Εδώ ακριβώς έγκειται και η καινοτομία της μεθόδου που ακολουθούμε: να επισκευάζουμε μετά από 40 χρόνια έναν τόσο μεγάλο και σημαντικό για την υδροδότηση αγωγό σε πλήρη λειτουργία.»,

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα τεχνικά λεπτό και σύνθετο έργο, αλλά απολύτως επιβεβλημένο δεδομένων των αστοχιών που «έδωσε» στο σημείο αυτό ο αγωγός κατά το παρελθόν, αλλά και εξαιτίας της αδιάλειπτης 40ετούς λειτουργίας του σε ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον.

Για να συμπληρώσει πως «Αποκαλύπτοντας κομμάτι – κομμάτι τον αγωγό στην ουσία… επιβεβαιώνουμε τη μελέτη, βρίσκουμε ό,τι περιμέναμε να βρούμε κι αυτό το δείχνει η συνεπής έως τώρα τήρηση του προϋπολογισμού μας. Καμία έκπληξη λοιπόν».

Η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2021 και περιλαμβάνει την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού κατά τμήματα, σε μήκος αρχικά 600 μ.

Η εκσκαφή θα επεκταθεί και σε τμήματα πέραν των 600 μ. για επιθεώρηση.

Η συντήρηση και ενίσχυση του αγωγού γίνεται με εξωτερική επικόλληση ελασμάτων ανθρακονημάτων, αφού προηγουμένως «εξυγιαίνεται» ο αγωγός.

Κατόπιν, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, μίλησε για τα επικείμενα έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων (ΕΕΝΘ και ΕΕΛΘ αντίστοιχα), λέγοντας «Τον Οκτώβριο αναδεικνύεται ο ανάδοχος για την επέκταση της ΕΕΝΘ, ενός έργου ευθύνης για τη Θεσσαλονίκη.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης στα 300.000 m3 ημερησίως.

Η αύξηση της δυναμικότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκταθούμε σε νέες περιοχές, που έχουν ανάγκη από ασφαλή υδροδότηση, και παράλληλα θα μας επιτρέψει να καλύψουμε μελλοντικές, αυξημένες ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος ή και της βιομηχανικής περιοχής.

Η εν λόγω επέκταση θα προσφέρει τουλάχιστον μια αύξηση της τάξης του 30%-40% στον κύκλο εργασιών μας».

Για να προσθέσει πως «Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 20 μήνες, ακολουθούν 4 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 6 μήνες αποδοτικής του λειτουργίας με νερό προς χρήση»,

Ο κ. Αμανατίδης, παρουσίασε επίσης τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕΛΘ, καθώς η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζοντας ότι «Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές, έργα βελτιστοποίησης και αναβάθμισης της απόδοσης της εγκατάστασης, έργα υγιεινολογικής παρακολούθησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 1MW.

Η υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε κι ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας,, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε επίσης τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕΛΘ, καθώς η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες μέρες. «Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές, έργα βελτιστοποίησης και αναβάθμισης της απόδοσης της εγκατάστασης, έργα υγιεινολογικής παρακολούθησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 1MW. Η υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας».