Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Για τις επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ την επόμενη 10ετία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ  Χαράλαμπος Σαχίνης (φωτό), επισημαίνοντας πως οι  μισές προορίζονται για  τα πρώτα πέντε χρόνια (2020 – 2024), στη  διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

«Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει αποθεματικό 416 εκατ. ευρώ», είπε

ο κ. Σαχίνης, εκτιμώντας πως η συμφωνία με το δημόσιο για το αδιύλιστο νερό και για τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου τα προσεχή χρόνια,  θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και τότε θα ξεκαθαριστεί το τοπίο  για την εταιρία,  ως προς τους πόρους που θα έχει διαθέσιμους τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, αν τελικά το υπουργείο Υποδομών προκηρύξει το ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει  να συμμετάσχει  στο διαγωνισμό, λέγοντας ωστόσο πως  ο διαγωνισμός για να γίνει θα χρειασθεί κάποια χρόνια.

Μιλώντας για το διαγωνισμό για την Ψυτάλλεια ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αναμένει την γνωμοδότηση του ΤΕΕ, για το αν μπορούν να παραμείνουν στη διαδικασία όλοι οι ενδιαφερόμενοι,  οπότε  αρχές του επομένου μήνα  θα λάβει τις αποφάσεις της.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των δικτύων αποχέτευσης και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ανατολικής Αττικής, έκανε λόγο  και για τα σχέδια επέκτασης σε περιοχές εκτός Αττικής, λέγοντας   πως προγραμματίζεται η σταδιακή αντικατάσταση των περίπου 2.000.000 υδρομετρητών παλαιάς τεχνολογίας με έξυπνους μετρητές, σημειώνοντας πως στόχος  είναι να αντικαθίστανται περίπου 100.000 παλαιοί μετρητές ετησίως.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΕYΔAΠ,  Αναστάσιος Τόσιος, μιλώντας για την Ανατολική Αττική, διευκρίνισε ότι τα περισσότερα έργα αποχέτευσης πάνε για το επόμενο ΕΣΠΑ, εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων.

Κατόπιν εξήγησε  πως τα έργα εντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και αφορούν τέσσερις  ζώνες, την περιοχή Ραφήνας – Σπάτων – Αρτέμιδας – Πικερμίου, τον Μαραθώνα, τα Γλυκά Νερά και την περιοχή Σαρωνικού – Κρωπίας.

Όσον αφορά το διαγωνισμός για το ΚΕΛ, αυτός  θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και  για τα δίκτυα στο Πικέρμι εντός διμήνου. Συνολικά θα κατασκευαστούν 1.400 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης, με τον κ. Τόσιο, να συμπληρώνει πως «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των νέων έργων είναι πως η ΕYΔAΠ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τη βασική υποδομή και τις διακλαδώσεις αλλά και τις παροχές, τις συνδέσεις με τα ακίνητα».

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα αποχέτευσης σε Γλυκά Νερά και Παιανία κατασκευάζονται ήδη με ποσοστό απορρόφησης 30%, για τα δίκτυα στον δήμο Παιανίας η σύμβαση είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση μέσα στον Ιούνιο, ενώ ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα και για το δίκτυο αποχέτευσης θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο.