Προς παράταση τα μέτρα μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 115 θανάτων του Ιανουαρίου

Παρόλο που τις τελευταίες μέρες ακουγόταν ότι μπορεί να αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αρθεί στην παρούσα φάση

Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον», με την εστίαση να παραμένει χωρίς μουσική, ενώ η αξιολόγηση των περιορισμών θα γίνεται κάθε εβδομάδα.

Ειδικότερα, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να παραταθούν, αφού βάσει της προηγούμενης απόφασης, οι περιορισμοί ίσχυαν έως τις 16 Ιανουαρίου.

Παρόλο που τις τελευταίες μέρες ακουγόταν έντονα ότι μπορεί να αρθεί η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι το μέτρο της μουσικής δεν πρέπει να αρθεί στην παρούσα φάση.

Η δεύτερη αλλαγή αφορούσε στην αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% στο 20%, αλλά ούτε αυτό άλλαξε.

«Πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση»

«Κάθε εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι ξέρουμε πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πως εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεσης και γι’ αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα.

Για την πορεία της πανδημίας και αν πάμε σε ύφεση ανέφερε ότι αυτό είναι ιατρικό στοιχείο και θα το πουν οι επιστήμονες. «Έχουμε ορισμένες ενδείξεις. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνεται μεγάλη μάχη, κυρίως η μετάλλαξη “Δ” εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας:

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.