Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Την ιδέα και τις αξίες της επιχειρηματικότητας, τίμησε για δέκατη ένατη φορά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσία του  προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλοπούλου, απονέμοντας τα Βραβεία  ΕΒΕΑ 2020 σε 12 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που για άλλη μία χρονιά, στήριξαν την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία με την επιχειρηματική τους δράση.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αλλάξει σελίδα μετά την κρίση», είπε στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσία του   υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδηκαι του  περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργου Πατούλη, οι οποίοι και απένειμαν τα βραβεία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μίχαλος, σημείωσε πως: «Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια για οριστική επιστροφή στην ανάκαμψη και αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών». 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα μας, με πολύ κόπο και θυσίες, έχει καταφέρει να διορθώσει σημαντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος, να δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Συνεχίζοντας ο κ. Μίχαλος, εστίασε ότι «σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, εμείς καλούμαστε να επιταχύνουμε το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, να καλύψουμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό, της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, να «προλάβουμε το τρένο» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να θωρακίσουμε το μέλλον της απασχόλησης».

Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να ανταποκριθούμε, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ προσθέτοντας πως: «Τώρα, είναι η ώρα να αφήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου στην άκρη τις επιμέρους διαφορές και να συστρατευθούν σε ένα κοινό μέτωπο, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις σε εξωστρεφείς και παραγωγικές δραστηριότητες.

Για επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβαδίσουν με τον διεθνή ανταγωνισμό και να ολοκληρωθούν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει: για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μίχαλος μίλησε για τον ρόλο της Πολιτείας στην προσπάθεια για ανάκαμψη, λέγοντας ότι «Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα σημαντικές θετικές κινήσεις.

Τις αναγνωρίζουμε και αναμένουμε ακόμη περισσότερες. Οι προσδοκίες μας είναι πλέον υψηλές και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εκπλήρωσή τους, με ουσιαστικές και υπεύθυνες διεκδικήσεις».

Ωστόσο, συνέχισε, «είναι ώρα και για τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις να «γίνουν» η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα.

Πρώτοι εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται. Να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές, τα μοντέλα λειτουργίας, την κουλτούρα μας. Να τολμήσουμε τις κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις».

Τα «Βραβεία ΕΒΕΑ 2020» απονεμήθηκαν στις εταιρείες

  1. Βραβείο εξαγωγικής δραστηριότητας – διεθνούς παρουσίας: ExalcoΑΕ.

2. Βραβείο έρευνας – καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης: Institute of Life

3. Βραβείο επώνυμου προϊόντος: Zeus+Δione

4. Βραβείο περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης: Uni-Pharma – Κλέων Τσέτης Φαρμακευτικά Εργαστήρια ΑΒΕΕ

5. Βραβείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης: Allianz Ελλάδος

6. Βραβείο αύξησης της απασχόλησης: Ελληνικές  Υπεραγωγές Σκλαβενίτης  ΑΕΕ

7. Βραβείο ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας: e-Fresh.gr

8. Βραβείο Νέου Επιχειρηματία:Χριστίνα Πιστοφίδου, Wengko Mole

9. Βραβείο Αναπτυσσόμενης Μ.Μ.Ε.: Dust+Cream

10. Βραβείο νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Nanometrisis P.C.

11. Βραβείο Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία: Νίκος Φαραζής, Drago Boats AΕ

12. Βραβείο Επιχείρηση και Παράδοση: Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ