Ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ διατίθενται μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη συνάντησή του με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, μέσω της χρηματοδότησης αυτής θα ενισχυθούν οι ψηφιακές υποδομές του ΑΠΘ, με στόχο την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών έρευνας και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

Επίσης, στόχος της παρέμβασης στο ΑΠΘ είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, με αντικατάσταση συστημάτων ψύξης ενώ παράλληλα επεκτείνεται και η χρήση των ψηφιακών υπογραφών.

Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε σταθερή και διαχρονική την συμπαράσταση της Περιφέρειας στο ΑΠΘ κι επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο μέσα στην πανδημία του κορονοϊού έφτασε σε ποσοστό ψηφιακής διδασκαλίας 96%. Υπογράμμισε δε ότι το έργο που υπέγραψε σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας θα ενισχύσει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΑΠΘ.

Ειδικότερα, στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται η ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής HPC του Πανεπιστημίου για την έρευνα και την εκπαίδευση, που θα αντικαταστήσει πλήρως τα μηχανήματα τα οποία είναι παλαιότερα της πενταετίας.

Αφορούν επίσης στην ελάττωση της κατανάλωσης ενέργειας, αφού οι νέες μονάδες, τις οποίες θα προμηθευτεί το ΑΠΘ λειτουργούν σε χαμηλότερη ισχύ σε σύγκριση με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, ενώ μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες του ενσύρματου δικτύου, αντικαθίστανται τα κλιματιστικά του κέντρου δεδομένων με νέα, ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές και λειτουργικές δαπάνες ψύξης.

Παράλληλα επεκτείνεται η χρήση ψηφιακών υπογραφών και εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Ιδρύματος και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία των σχετικών διαδικασιών, μέσω φιλικότερων προς τους χρήστες και με μικρότερο διαχειριστικό κόστος μηχανισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ