Ισχυρή δέσμευση για Δημόσιες Επενδύσεις και σύνδεση των στόχων της Πράσινης Μετάβασης και της Οικονομικής Διακυβέρνησης προωθεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Τζεντιλιόνι.

Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελούν απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η Μαρία Σπυράκη.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είχε απευθύνει στον Ιταλό Επίτροπο δύο ευθεία ερωτήματα, σε σχέση με την ανάγκη να βρεθούν κονδύλια από εθνικούς προϋπολογισμούς για την εφαρμογή του Green Deal.

Συγκεκριμένα, είχε πει: «Πρώτον, σχεδιάζετε να δώσετε στην Ελλάδα την ευκαιρία να διαθέσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε πράσινες επενδύσεις, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση από τον άνθρακα; Πώς θα συμβεί αυτό όταν υπάρχει τόσο υψηλό υποχρεωτικό πρωτογενές πλεόνασμα;

Δεύτερον, πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε περιοχές σε μετάβαση με ειδικές φορολογικές ζώνες; Μειώνοντας, δηλαδή, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές τον φόρο προστιθέμενης αξίας, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν ένα ακόμη κίνητρο να κάνουν εκεί πράσινες επενδύσεις και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή περιοχών μας, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη;»

Η απάντηση του Τζεντιλιόνι ήταν και στα δύο καταφατική, καθώς όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πως θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε αυτή τη μετάβαση χωρίς να έχουμε μια ισχυρή δέσμευση από την πλευρά των δημοσίων επενδύσεων».

«Αυτός», κατέληξε, «είναι και ο λόγος που νομίζω ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των στόχων της πράσινης μετάβασης και της αναθεώρησης της οικονομικής μας διακυβέρνησης».​

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ