Οι ευρωβουλευτές, με ψήφους 468 υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, αποφάσισαν να κάνουν χρήση τη διαδικασία του Άρθρου 163 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Κομισιόν. 

Αρκετοί εκ των παρευρεθέντων τόνισαν την ανάγκη για «ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις».

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές να προχωρήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, με στόχο να εγκριθεί έως τον Ιούνιο.

Οι ευρωβουλευτές, με ψήφους 468 υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, αποφάσισαν να κάνουν χρήση τη διαδικασία του Άρθρου 163 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Κομισιόν.

«Χρειαζόμαστε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας στη ζώνη Σένγκεν, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊ κήΈνωση, όπως δεν μπορεί και να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα δεδομένα των πολιτών πρέπει να είναι ασφαλή και μόνο τα απαραίτητα δεδομένα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) μετά την ψηφοφορία, εκφράζοντας πολλούς ομιλητές.

Αρκετοί εκ των παρευρεθέντων υπογράμμισαν την ανάγκη για «ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων», τονίζοντας επίσης ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις». Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το πιστοποιητικό θα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, εάν έλαβε πρόσφατα αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση για τη νόσο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το αν έχει προηγουμένως νοσήσει.

Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις της πρότασης της Επιτροπής, κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας (26-29 Απριλίου).

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ως αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του φακέλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού σχετικά με ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ και συνοδευτική πρόταση σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ.