Του Μάνου Σταραμόπουλου

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Όλα πλέον είναι υποθέσεις. Σχέδια επί χάρτου και τίποτε το επίσημο, τίποτε το ουσιαστικό. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στα περισσότερα Ευρωπαικά πρωταθλήματα, είναι λογικό να έχουν αναγκάσει την  UEFA να μην μπορεί όχι να σχεδιάσει, αλλά ενδεχομένως ούτε να …ονειρευθεί για το πότε θα ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα και πότε θα επαναρχίσουν οι δικές της διεθνείς διοργανώσεις. Η μόνη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο αργότερα ξεκινούν ή θα ξεκινήσουν τα κορυφαία πρωταθλήματα (εκτός της Γερμανίας που άνοιξε το δρόμο) δηλαδή της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των αγωνιστικών τους. Εκτός αν προχωρήσουν και τον Αύγουστο,  αν και εκεί η Ευρωπαική Συνομοσπονδία δεν το επιθυμεί διότι  θέλει να επανεκκινήσουν οι δικές της διοργανώσεις, ώστε να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του μηνός. Την Τρίτη ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, κ. Τσεφερίν ,  μιλώντας  στην γαλλική πολιτική  εφημερίδα Le Parisien, εξήγησε ότι η 3η Αυγούστου δεν είναι ένας περιοριστικός όρος για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Και έτσι  είναι. Ήταν πάντοτε μια σύσταση, όχι η ημερομηνία που αποφασίστηκε από τον εκτελεστικό φορέα.

 Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το μήνυμα των μέσων ενημέρωσης είναι ότι: Η UEFA συνειδητοποιεί τη δυσκολία πολλών πρωταθλημάτων να αναδιοργανωθούν, συχνά επειδή δεν υπάρχουν απαντήσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις, και εμμέσως φαίνεται να εξετάζει την υπόθεση ότι οι ημερομηνίες μπορεί να πάνε και λίγο πιο πίσω.

Αυτή τη στιγμή τα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν μετά από πρόταση της Επιτροπής Εργασίας, 5 σενάρια:

1)      Βασικός στόχος της ηγεσίας της ΟΥΕΦΑ είναι να διεξαχθούν και τα 17 εναπομείναντα παιχνίδια του Champions League. Να επανεκκινήσει δηλαδή στις  7/8 Αυγούστου με τα παιχνίδια της φάσης των 16 ,συμπεριλαμβανομένων φυσικά και αυτών των Γιουβέντους- Λιόν (0-1) και Μπαρσελόνα- Νάπολι (δεν έγινε). Κι από κει και πέρα να συνεχισθούν οι αγώνες ως έχει το πρόγραμμα, με παιχνίδια στον μέσο της εβδομάδας αλλά και Σαββατοκύριακα. Και να φτάσουμε στις 29 Αυγούστου στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης, πάντα «κεκλεισμένων των θυρών» εννοείται.

2)      Να διεξαχθούν οι προημιτελικοί αλλά και οι ημιτελικοί σε μία έδρα, κάτι δηλαδή σαν Final 8, μειώνοντας τα παιχνίδια από 17 σε 13 ή και 11. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο εάν ο χρόνος είναι λιγότερους, τόσο εξαιτίας της καθυστερημένης επανέναρξης του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και λόγω των προβλημάτων με τις αεροπορικές εταιρείες…

3)      Στο δεύτερο τη τάξει Ευρωπαικό κύπελλο το σενάριο αναφέρει να φιλοξενηθεί το  Europa League σε  Αθήνα,και Πειραιά (δηλαδή Ολυμπιακό στάδιο και Γεώργιος Καραισκάκης) καθώς η Ελληνική πρωτεύουσα και γενικά η χώρα μας,  έχει αρκετά  χαμηλό  αριθμό  κρουσμάτων κορωναϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.Φυσικά και ο τελικός…

4)      Το τέταρο  σενάριο κάνει λόγο για μία έδρα και πολύ λιγότερο χρόνο, το πολύ 10 ημέρες. Δηλαδή όλα στην Κωνσταντινούπολη ή θα μπορούσε να γίνει και με κλήρωση , εκτός φυσικά του τελικού.

5)      Το 5ο σενάριο μιλάει για Final 4 , όπου θα έχουν διεξαχθεί ήδη οι προημιτελικοί και μετά οι 4 που θα έχουν προκριθεί θα πάνε απευθείας στην Κωνσταντινούπολη για την τελική φάση.

   Παράλληλα οι τηλεδιασκέψεις της Εκτελεστικής της επιτροπής μετατέθηκαν για τις  17/6 (ήταν  για τις 27 Μαίου)  ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να δουν τι θα γίνει με  Champions και  Europa League (το δεύτερο έχει και περισσότερα παιχνίδια καθώς  τα ματς Ίντερ – Χετάφε, Ρόμα – Σεβίλλη δεν έχουν παίξει ούτε τα πρώτα τους) .

Οπότε πολλά αν όχι όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και αναμένουμε…