Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα 104,6», ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, επισημαίνοντας ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αλλά πολύ σύντομα δεν θα έχουμε κρεβάτια στις ΜΕΘ. Πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός του ιού. Εάν υπολογίσετε ότι συνολικά έχουμε περίπου 1200 κρεβάτια στις ΜΕΘ, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, τότε σε λίγες ημέρες θα εξαντληθούν».  

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Κανένα σύστημα δεν έχει απεριόριστα όρια, ιδιαίτερα δε, το δικό μας». Χθες, 480 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με Covid-19.  

Σημαντικό είναι να σταματήσουμε να μολυνόμαστε από τον κορωνοϊό, τόνισε ο καθηγητής ενώ εξήγησε πως ο ρυθμός μετάδοσης δεν ανακόπτεται με αγωγές τώρα αλλά με περιοριστικά μέτρα.  

«Θα πρέπει να σταματήσουμε την κυκλοφορία των ανθρώπων για να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού» επισήμανε χαρακτηριστικά.  

Αναφερόμενος στην έντονη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, παρά τα έκτακτα μέτρα, σημείωσε πως τα νούμερα έχουν σημασία μόνο αν τα δούμε σε σειρά.  

«Τα νούμερα θα πρέπει να τα μετρήσουμε από τότε που έκλεισε όλη η εκπαίδευση» τόνισε επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα υπομονής για να εκτιμηθούν σωστά τα στοιχεία.  

«Η εκπαίδευση είναι το τελευταίο «παράθυρο» που έπρεπε να κλείσει. Δημοτικά ανοιχτά σημαίνει μετακίνηση τουλάχιστον 1 εκατ. πληθυσμού δύο φορές την ημέρα και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.  

«Για να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν, θα πρέπει να είναι πλήρη και να τηρούνται πλήρως» επισήμανε τονίζοντας τη σημασία σε περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες όπως η Θεσσαλονίκη.  

«Ο κάθε πολίτης να κλειστεί στο σπίτι του. Να περιοριστεί στα άτομα της στενής οικογένειάς του, με αυτούς που κατοικεί μόνο», τόνισε σημειώνοντας ωστόσο για τους εργαζόμενους πως επικίνδυνες ώρες είναι η ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης της δουλειάς αλλά και του σύντομου διαλείμματος για φαγητό ή κάπνισμα.