Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κόντρα του με τον κινέζο πρόεδρο, ο δισεκατομμυριούχος της AlibabaJack Ma είδε τον εαυτό του να πέφτει από την πρώτη στην τρίτη θέση των πλουσιότερων Κινέζων και έκτοτε όχι μόνο έφυγε από το δικό του τηλεοπτικό ριάλιτι, αλλά έχει εξαφανιστεί και από δημόσια θέα.

Κανείς δεν τον έχει δει εδώ και 2 μήνες.


Ο Τζακ Μα, που είναι αφεντικό της ασιατικής εκδοχής της Amazon, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς του κινέζου ηγέτη τόσο για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες όσο και για κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες.

Η «εξαφάνιση» του Μα έγινε αφότου ζήτησε οικονομική μεταρρύθμιση από το κινεζικό κράτος, σε ομιλία του στις 24 Οκτωβρίου στη Σαγκάη, σύμφωνα με την Yahoo Finance.

H ομιλία στου Μα στην Σανγκάη

«Το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι η κληρονομιά της Βιομηχανικής Εποχής», είχε δηλώσει ο Μα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα για την επόμενη γενιά και τους νέους. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το τρέχον σύστημα.»

Ο Μα έπρεπε να συμμετάσχει στο δικό του τηλεοπτικό ριάλιτι «Africa’s Business Heroes», ο οποίος είναι ένας διαγωνισμός για νεαρούς Αφρικανούς επιχειρηματίες, αλλά αντικαταστάθηκε από ένα άλλο στέλεχος της Alibaba.

Πόλεμος Τζακ – Σι Τζινπίνγκ
Why Xi Jinping govt is after Alibaba and Jack Ma, the poster boy of China's  tech dreams - The Week

Ένας άτυπος πόλεμος κυβέρνησης και επιχειρηματία ξεκίνησε, που εξελίχθηκε τελικά σε πραγματική μάχη.

Τόσο η Alibaba όσο και η Ant Group, η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ήταν επίσης πρόεδρος, τέθηκαν υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης μετά την ομιλία του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά των 37 δισ. δολαρίων για τον όμιλό του Ant Group, κάτω από τις ρητές εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Κατόπιν τον συμβούλευσαν να παραμείνει σε κινεζικό έδαφος, όσο άρχισε η έρευνα εναντίον του, αλλά και κατά των μονοπωλιακών πρακτικών του κολοσσού του, Alibaba, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρήγγειλε στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο δραστηριοτήτων της.

Η περιουσία του Μα εκτιμάται σε 58.4 δισεκατομμύρια δολάρια.