Το «Γραφείο Διαχείρισης Γης» της Γιούτα ανέφερε ότι η μυστηριώδης μεταλλική κατασκευή που ονομάστηκε «μονόλιθος» και βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη έρημο στη νοτιοανατολική Γιούτα, εξαφανίστηκε, τόσο μυστηριωδώς όσο εμφανίστηκε.

Why A Mysterious Monolith In The Utah Desert Is Now On Every Conspiracy  Theorist's Bucket List

Η ύψους 3,6 μέτρων μεταλλική δομή, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γιούτα, σφηνωμένη στο έδαφος μέσα σε σπηλιά κόκκινων βράχων, και αμέσως πυροδότησε απορίες, φήμες ακόμη και φαντασιώσεις για εμφάνιση εξωγήινων.

Η κατασκευή πιστεύεται ότι αφαιρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς μέχρι και το πρωινό της ίδιας ημέρας, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι τον επιθεωρούσαν.

Monolith removed from southern Utah desert by 'unknown party'
Το σημείο που βρισκόταν ο Μονόλιθος

.Το Γραφείο επιβεβαίωσε ότι δεν αφαίρεσε τη δομή, δεδομένου του ότι βρισκόταν σε «ιδιωτική ιδιοκτησία» και θεωρεί πως κάποιος άγνωστος ή μια ομάδα ατόμων, είναι υπεύθυνα για την εξαφάνισή του. 

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, διευκρίνισε πως οι τοπικές αρχές ερευνούν το περιστατικό, καθώς θεωρείται ως έγκλημα που αφορά ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ο μονόλιθος εντοπίστηκε αρχικά από τις υπηρεσίες πυροπροστασίας που επόπτευαν την περιοχή από ελικόπτερο. «Είναι ό,τι πιο παράξενο έχω δει τόσα χρόνια που πετάω» είχε δηλώσει, μάλιστα, ο πιλότος Μπρετ Χάτκινγκς.

«Σκεφτόμασταν τί ήταν αυτό, κάτι που είχε βάλει η ΝΑΣΑ, ή κάτι παρόμοιο; Μήπως έχει σχέση με δορυφόρους;», συνεχίζει ο πιλότος λέγοντας πως ο «μονόλιθος» έδειχνε να είναι έργο ανθρώπου, «κάποιου πρωτοποριακού καλλιτέχνη” ή κάποιου “μεγάλου θαυμαστή” της ταινίας επιστημονικής φαντασίας “Οδύσσεια του Διαστήματος»…

Monolith Discovered in Utah Desert - The New York Times

Από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, ακολούθησε πραγματικός πυρετός σεναρίων επιστημονικής φαντασίας.

Άλλοι μίλαγαν για «διαστημική πύλη»ενώ άλλοι απλώς είκαζαν ότι πρόκειται για κάτι «που άφησε πίσω του κινηματογραφική συνεργείο».