Έξαλλος για ακόμη ένα απόγευμα ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή λίγους οι οποίοι δε σέβονται τα μέτρα και κάνουν του… κεφαλιού τους, παίζοντας με τη δημόσια υγεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι σε άλλες χώρες έχουν υπάρξει εκατόμβες νεκρών πολύ πρόσφατα, τονίζοντας, ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη παρούσα. Για το λόγο αυτό, η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά. «Τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα», σχολίασε.

«Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά κάνουν κάποιοι με τα πάρτι στις πλατείες. Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και αυτή των φίλων τους. Ο κορωνοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα. Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την παρέμβαση της Αστυνομίας ανέφερε ότι: «Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία. Η Αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης».

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που στάλθηκε για το πως θα λειτουργήσουν. Ειδικότερα οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομών ο υφυπουργός επανέλαβε ότι αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα.

Επισήμανε δε ότι η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ προς τα νησιά θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης.

Υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση οι μετακίνηση μεταξύ νομών επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους. Για τροφοδοσία, για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα και για επαγγελματική απασχόληση, που πάλι αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί, γι’ αυτό και η άρση των μέτρων, γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται», τόνισε ο υφυπουργός.