Εξέγερση στο Καζακστάν - Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι - Νεκροί και τραυματίες (pics+vids) | kazakstan 2 scaled

Χάος επικρατεί στο Καζακστάν μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ολόκληρη η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και RIA, εν μέσω κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» στο Καζακστάν για τις αυξήσεις στο υγραέριο – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο στη μεγαλύτερη πόλη, το Αλμάτι, και όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Reuters έχουν ανασταλεί προσωρινά όλες οι πτήσεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 317 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της χώραας Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του βετεράνου πρώην ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και υποσχέθηκε να απαντήσει με τη «μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το Καζακστάν αργά την Τετάρτη, ανέφερε ανταποκριτής του Sputnik. Νωρίτερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις περιοχές Αλμάτι και Μανγκιστάου, μαζί με την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα ρόλο μέσω του οποίου ο Ναζαρμπάγεφ συνέχιζε να έχει σημαντική επιρροή μετά την απροσδόκητη παραίτησή του από την προεδρία το 2019.

_«Τα μέτρα που έχω λάβει στοχεύουν στην ευημερία του Καζακστάν, του πολυεθνικού μας έθνους. Όμως αυτά τα μέτρα φαίνεται πως δεν επαρκούν. Εφιστώ την προσοχή όλων στην πολύ καλή οργάνωση των ταραχοποιών που υποδύονται τους διαδηλωτές. Διαθέτουμε στοιχεία ενός περίτεχνου σχεδίου δράσης. Πίσω από αυτό βρίσκονται συνωμότες με οικονομικά κίνητρα. Πρόκειται για συνωμότες! Ως εκ τούτου, ως αρχηγός του κράτους και, από σήμερα, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σκοπεύω να ενεργήσω όσο πιο σκληρά γίνεται» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμασε τον Ναζαρμπάγεφ. Ο 81χρονος πρώην πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή των διαμαρτυριών, οι οποίες έκαναν νωρίτερα σήμερα τον Τοκάγεφ να δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί τον οριστικό παραμερισμό του Ναζαρμπάγεφ, ενός πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβέρνησε ως αδιαφιλονίκητος πρόεδρος για σχεδόν τρεις δεκαετίες αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω ο γέρος!», ένα παραδοσιακό σύνθημα κατά του Ναζαρμπάγεφ.

Νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απομακρύνει τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας, διαδόχου της σοβιετικής KGB.

Σημειώνεται ότι «Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», όπως ανακοίνωσε ΜΚΠ, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι και οδήγησαν στην παραίτηση νωρίτερα σήμερα της κυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και κήρυξε επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή του Μανγκιστάου, στην οποία βρίσκεται η Τζαναοζέν από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και την περιοχή του Αλμάτι.