Με την Τουρκία έχουμε μόνο μία διαφορά 

Δυστυχώς, από την Πέμπτη η κυβέρνηση αποφάσισε γενικό lockdown για την Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό πιθανόν να εφαρμοστεί και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας. Σωστά. 

Όμως, βλέπουμε καθημερινά τον κόσμο να υποφέρει. Δυσκολεύεται όλο και περισσότερο. Πέρασε ένας χρόνος από το πρώτο και πρωτόγνωρο για όλους, lockdown. Τα οικονομικά αλλά και η ψυχική υγεία όλων βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Όμως, αυτό προέχει. Η σωματική και η ψυχική μας υγεία. 

Πιο ανώδυνα σε σχέση με τις άλλες χώρες περνάμε την πανδημία. Καλύτερα να προλαβαίνουμε, παρά να τρέχουμε πίσω από το κάθε νέο κύμα. 

Σήμερα, καθώς και οι εμβολιασμοί προχωρούν, θέλω να μιλήσω για αισιόδοξα πράγματα. Αν και φαίνονται δύσκολοι οι μήνες μετά το πέρασμα του κορωνοϊού, δεν μπορώ να μην σταθώ και να μην πω, πως όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα, με τις πετυχημένες και στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. 

Η θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις με όλα τα κράτη, εκτός της Τουρκίας, έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε πολύ καλύτερα. 

Οι συμφωνίες με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία έχουν ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ βλέπουν, πια, πως η αδιαλλαξία του Ερντογάν δεν οδηγεί πουθενά. Θέλουν ηρεμία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, θέλουν ήρεμα νερά στην περιοχή. Η εκλογή Μπάιντεν βοηθάει και προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Βοήθησε, βέβαια, και ο Ερντογάν. 

Η αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ, οι κακές του σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες, τον έχουν αποδυναμώσει. Γι’ αυτό συχνά χάνει την αυτοκυριαρχία του. 

Με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας με νέα όπλα, με την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας με τη Γαλλία, θα οδηγηθούμε σε λύσεις ευνοϊκότερες προς τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Εθνικά, πάμε πολύ καλά. Οι συμμαχίες μας ενισχύονται. Η ηρεμία και η ασφάλεια της Ελλάδος θα φέρουν, με το πέρας του κορωνοϊού, και την ανάπτυξη. Θα το ξεπεράσουμε. Τα Χριστούγεννα ΤΟΥ 2021 θα είμαστε καλύτερα. Εθνικά και οικονομικά. Και σίγουρα υγιείς για καινούργια ξεκινήματα.