Εξοικονομώ: Τι επιδοτεί το νέο πρόγραμμα που «τρέχει» από το φθινόπωρο

Αλλάζουν τα δεδομένα στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», του οποίου η πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις υπαγωγής θα ανοίξει το Σεπτέμβριο.

Καθώς χιλιάδες νοικοκυριά δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα, εξαιτίας του μοναδικού κριτηρίου που υπήρχε, αυτού της προτεραιότητας υποβολής φακέλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε μία σημαντική αλλαγή.

Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κατατίθενται οι αιτήσεις. Δεν θα είναι με τη μέθοδο του «first-in-first-out», όπως τα μέχρι σήμερα προγράμματα. Δηλαδή, για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, ρόλο δεν θα παίζει ποιος μπόρεσε να μπει πιο γρήγορα στο σύστημα και να κάνει την αίτηση. Η εμπειρία από το προηγούμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» κατέδειξε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι χιλιάδες νοικοκυριά που θα έπρεπε να μπουν στο πρόγραμμα για ενεργειακή επιδότηση δεν το κατάφεραν γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να υποβάλουν γρήγορα την αίτηση ή δεν προλάβαιναν γιατί το σύστημα «κολλούσε». Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ο αριθμός των δικαιούχων συμπληρωνόταν αμέσως μετά από λίγες ώρες που άνοιγε η πλατφόρμα.

Τώρα, όταν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» ανοίξει τον Σεπτέμβριο, θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Nέα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται και θα κατατάσσονται βάσει μίας σειράς κριτηρίων. Αυτά θα έχουν να κάνουν με εισοδηματικά κριτήρια και την παλαιότητα του κτιρίου. Η ύπαρξη ατόμων με αναπηρία στο νοικοκυριό, θα λαμβάνεται επίσης υπόψη. Προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι η ηλικία των κτιρίων. Μεγάλο ρόλο θα παίζει και ο βαθμός επίτευξης ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή, όσοι στον φάκελό τους θα προχωρούν σε περισσότερες ενεργειακές αναβαθμίσεις, θα προτεραιοποιούνται.

Ακόμη, καθιερώνεται μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε Ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι σε προτεραιότητα.

Διπλασιασμός των κατοικιών που θα ενταχθούν

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Στόχος του νέου κύκλου θα είναι να ενταχθούν περισσότερες κατοικίες, φτάνοντας και τις 50.000. Δηλαδή, πρόκειται για ένα διπλασιασμό, περίπου, των κατοικιών, καθώς τις προηγούμενες φορές εντάσσονταν περίπου 25 χιλιάδες με 35 χιλιάδες κατοικίες.

Ωστόσο, για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο αριθμός εισαγωγής των κατοικιών στο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιόρισαν αναγκαστικά το ύψος των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Έτσι, στο νέο πρόγραμμα το ποσοστό επιδότησης θα είναι χαμηλότερο. Μελετάται να υπάρχουν εξαιρέσεις από τα χαμηλά ποσοστά στις περιπτώσεις όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή σε ΑμΕΑ. Αυτές θα μπορούν να πετύχουν υψηλές επιδοτήσεις, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη έως και 90%.

Συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα πολλά νοικοκυριά που δεν εντάσσονταν στις προηγούμενες κατηγορίες είχαν επιτύχει ποσοστά επιδότησης μέχρι και 90%, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι τα ποσοστά επιδότησης θα φτάνουν μόνο στο 60%-65%.

Σύμφωνα με άλλα συγκριτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και τα μελετούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά το 84% των υποβολών για μεμονωμένα νοικοκυριά που είχαν γίνει την προηγούμενη φορά, αφορούσε τις δύο χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες του προγράμματος, δηλαδή ατομικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και 20.000-30.000 ευρώ, αντίστοιχα. Στις δύο αυτές κατηγορίες το ποσοστό επιχορήγησης έφτανε κατά το μέγιστο στο 95% και στο 85%, αντίστοιχα.

Ή άλλη μεγάλη καινοτομία αφορά στο πώς θα κατανεμηθεί ο προϋπολογισμός του 1 δισ. ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός δεν θα κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά σε επίπεδο νομού. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενταχθούν κατοικίες από όλους του νομούς.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Στόχος είναι να έχουν προδημοσιευτεί τα ακριβή κριτήρια του προγράμματος εντός του μήνα και οι μηχανικοί να έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να είναι όλα όταν ανοίξει η πλατφόρμα το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σκρέκας εκτιμά ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα επενδυθούν 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα.

Τα κριτήρια για επιλέξιμες κατοικίες

Στο νέο πρόγραμμα για να μπορέσει μία κατοικία να ενταχθεί σε αυτό και να είναι επιλέξιμη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα εξής κριτήρια:

 1. Να υφίσταται νόμιμα.
 2. Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
 3. Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 4. Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
 • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
 • Σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας, όπως εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό.
 • Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος.
 • Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, «έξυπνα» συστήματα θέρμανσης/ψύξης, «έξυπνα» συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση

Για να μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτηση θα πρέπει να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία». Αν είναι δικαιούχος θα πρέπει να έχει κωδικούς πρόσβασης για την εφαρμογή TAXISnet.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν από την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο, θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) τους.

Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9, και μετά να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης. Με την αίτηση επισυνάπτονται ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησής του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου. Η μελλοντική χρήση του ακινήτου ως κύριας κατοικίας θα τεκμηριώνεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον ωφελούμενο, όπου θα αναφέρεται ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία είτε από τον ίδιο είτε από τρίτο πρόσωπο, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ αυτού. Θα πρέπει, επίσης, να προβεί στην έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου και συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων Ενεργειακής Εξοικονόμησης – Αυτονόμησης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»