Οικονομία

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με νέα ποσοστά επιδότησης και περισσότερους δικαιούχους

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται την άνοιξη και ο σχεδιασμός του βρίσκεται στην τελική ευθεία

exoikonomo

«Λίφτινγκ» στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε αφενός μεν να ελαχιστοποιηθούν πιθανές αδικίες, αφετέρου, δε, να ενταχθούν στο Πρόγραμμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα ακίνητά τους, προς όφελος του Περιβάλλοντος, της Οικονομίας και των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», στο τραπέζι του νέου Προγράμματος που αναμένεται την άνοιξη, βρίσκονται δύο κομβικές αλλαγές: Η μία αφορά στον περιορισμό της επιδότησης από το 85% που είναι σήμερα, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, και η δεύτερη έχει να κάνει με την πλατφόρμα που θα παραμένει ανοικτή και θα γίνεται αυτόματος έλεγχος των αιτήσεων, ώστε να κόβονται, μετά από έλεγχο, όσοι δεν δικαιούνται την επιδότηση.

Και τούτο, διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να δεσμεύον κάποιοι το ανώτερο ποσό επιδότησης (50.000 ευρώ), και τελικά η ανακίνηση να κοστίζει 20.000 ή 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να δεσμεύονται και να μην χρησιμοποιούνται, χάνοντας τα χρήματα αυτά άλλοι πιθανοί δικαιούχοι.

Επτά είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον ενεργειακό τομέα, με βάση κορυφαία στελέχη του. Στις στοχεύσεις αυτές της νέας πολιτικής ηγεσίας υπό τον Κώστα Σκρέκα, είναι, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση ενεργειακής ευστάθειας, ανταγωνιστικών τιμών, αλλά και η αναμόρφωση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις και επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την αξιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει για την κατανομή, με τα νέα δεδομένα, του επιδόματος θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days).

Δήλωση της γ.γ. Ενέργειας Α. Σδούκου στη «Βραδυνή της Κυριακής»:


Δείτε επίσης