«Λίφτινγκ» στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε αφενός μεν να ελαχιστοποιηθούν πιθανές αδικίες, αφετέρου, δε, να ενταχθούν στο Πρόγραμμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα ακίνητά τους, προς όφελος του Περιβάλλοντος, της Οικονομίας και των νοικοκυριών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», στο τραπέζι του νέου Προγράμματος που αναμένεται την άνοιξη, βρίσκονται δύο κομβικές αλλαγές: Η μία αφορά στον περιορισμό της επιδότησης από το 85% που είναι σήμερα, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, και η δεύτερη έχει να κάνει με την πλατφόρμα που θα παραμένει ανοικτή και θα γίνεται αυτόματος έλεγχος των αιτήσεων, ώστε να κόβονται, μετά από έλεγχο, όσοι δεν δικαιούνται την επιδότηση.  

Και τούτο, διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να δεσμεύον κάποιοι το ανώτερο ποσό επιδότησης (50.000 ευρώ), και τελικά η ανακίνηση να κοστίζει 20.000 ή 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να δεσμεύονται και να μην χρησιμοποιούνται, χάνοντας τα χρήματα αυτά άλλοι πιθανοί δικαιούχοι. 

Επτά είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον ενεργειακό τομέα, με βάση κορυφαία στελέχη του. Στις στοχεύσεις αυτές της νέας πολιτικής ηγεσίας υπό τον Κώστα Σκρέκα, είναι, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση ενεργειακής ευστάθειας, ανταγωνιστικών τιμών, αλλά και η αναμόρφωση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.  

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις και επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την αξιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει για την κατανομή, με τα νέα δεδομένα, του επιδόματος θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days).  

Δήλωση της γ.γ. Ενέργειας Α. Σδούκου στη «Βραδυνή της Κυριακής»:

«Η κρίση του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο τα κτίρια, τη σημασία που έχουν στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και τις αδυναμίες τους. Αυτή η νέα υγειονομική συνθήκη έφερε την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και τη μείωση του κόστους ενέργειας ψηλά στις προτεραιότητες των Ελλήνων. Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” έχει προσελκύσει πρωτόγνωρο ενδιαφέρον, δημιουργώντας, παράλληλα, μία δυναμική γύρω από την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.  

Για να σας δώσω μία εικόνα, όσον αφορά στις μεμονωμένες κατοικίες, για τις οποίες το Πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις Περιφέρειες, έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί πάνω από 36.000 αιτήσεις σε όλη την επικράτεια. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι το Πρόγραμμα στήριξε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη, αφού σχεδόν το 85% των αιτήσεων έχουν προέλθει από τις δύο κατώτερες εισοδηματικές κλίμακες – δηλαδή κάτω των 10.000 ευρώ ή μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο Πρόγραμμα που έχει “τρέξει” στη χώρα μας, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα Προγράμματα μαζί. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορέσαμε να το καλύψουμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σχεδόν 50.000 αιτήσεις που έχουν μεν υποβληθεί, αλλά λόγω εξάντλησης των διαθεσίμων πόρων δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν.  

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε θέσει ως στόχο να αναβαθμίζονται 60.000 κατοικίες κάθε χρόνο, ώστε έως το 2030 ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 600.000 κατοικίες. Επομένως, θέλουμε να τρέχουμε ένα “Εξοικονομώ” κάθε χρόνο». 

Οι έξι προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας

  1. Την αναβάθμιση δικτύου ώστε να μπορεί να έχει «σηκώσει» αυξημένη χωρητικότητα από την εισροή φορτίων από νέες υποδομές ΑΠΕ. Έτσι αναμένονται περισσότερες παρεμβάσεις ώστε να αναβαθμίσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα δίκτυα, ενώ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ θα καταβληθεί προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης αλλά και ταχύτερης διασύνδεση της χώρας με τις όμορες αγορές. 
  1. Τη σταθερότητα του συστήματος. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, «ότι θα εισάγουμε τεχνολογίες αποθήκευσης» για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να μπεί φορτίο από περισσότερες ΑΠΕ.  
  1. Παράλληλα θα στηριχθεί η ολοκλήρωση υποδομών για μονάδες βάσης, δηλαδή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, αλλά θα ενισχυθεί η ασφάλειας εφοδιασμού με διεθνείς συνδέσεις και βελτίωση των δικτύων της χώρας. Προτεραιότητα είναι και η ανάπτυξη μεγάλων διεθνών έργων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου όπως ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα από το παλαιό κοίτασμα. 
  1. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η στρατηγική για τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ενέργειας και καταναλωτών ειδικά μεγάλων. Μάλιστα θα υπάρξουν κίνητρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, για την αξιοποίηση περισσότερης πράσινης ενέργειας από τους μεγάλους καταναλωτές.  
  1. Ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες του ΥΠΕΝ θα εισάγει σχετικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο ενσωμάτωσης οδηγίας κι εκεί θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ». Όπως αναφέρεται για να αξιοποιηθεί το σύστημα με τις βαθμοημέρες. 
  1. Συνέχιση των διεθνών επαφών για την αναβάθμιση της χώρας στο γενικότερο γεωνεργειακό τοπίο π.χ. East Med, East Med Gas forum κτλ αλλά και διασυνδέσεις με την Ιταλία κτλ. 

Τέλος να σημειωθεί ότι στόχος του ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες είναι να προωθηθεί η διαδικασία διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και βιομηχανίας και να γίνει πλήρως λειτουργική από το 2022, καθώς έτσι μπορεί να ενισχυθεί η προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»