Explore France: Ένας προορισμός που υποδέχεται τους ταξιδιώτες με ασφάλεια

Για τον βιώσιμο, «πράσινο» τουρισμό, που είναι μία «λεπτή γραμμή», η οποία  συνδέεται, σε απόλυτη αρμονία, με το περιοδικό  Explore France για το 2021, μίλησε ο διευθυντής της Atout France, Frédéric Meyer, παρουσιάζοντας την έκδοση  για το 2021, με τη  συνέντευξη του διάσημου φωτογράφου, δημοσιογράφου, ντοκιμενταρίστα και περιβαλλοντολόγο Yann Arthur-Bertrand.

«Η Γαλλία είναι ένας κοντινός προορισμός, εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο, ένας ανοιχτός και ασφαλής προορισμός έτοιμος να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες με απόλυτη ασφάλεια», είπε ο κ. Meyer, στη συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα απαντώντας αντίστοιχη ερώτηση  του «Vradini.gr», στο περιθώριο της παρουσίασης, αναφέρθηκε στην ανάγκη των ταξιδιών, λέγοντας  πως η  πράσινη Γαλλία δεν ξεχνάει την τέχνη του ευζην, καθώς αυτή,  είναι η Γαλλία του Explore France 2021, ενώ ο  Nikolas Crozer, με τον Nikola Guljevatej εκπροσωπώντας τον Γάλλο πρέσβη, σημείωσαν την προσπάθεια περιορισμού των προβλημάτων  λόγω  Covid.

Συγκεκριμένα, χάρη σε αυτή τη «λεπτή πράσινη γραμμή» το Explore France βοηθά τον αναγνώστη  να ανακαλύψει  μονοπάτια για πεζοπορία και ιππασία, διαδρομές για ποδηλασία (369 διαδρομές της Grande Randonnée!).

Διάσημες διαδρομές όπως το Camino de Santiago, η via Francigena και τα μονοπάτια του Mont Saint Michel, αλλά και  τους θεαματικούς και μυστικούς κήπους της Κοιλάδας του Λίγηρα, γύρω από τα κάστρα, όπως ο Κήπος του Château de Chaumont που μετατρέπεται στο τέλειο σκηνικό για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ των Κήπων.

Παράλληλα, ανάμεσα στις νέες τάσεις υπάρχει το Forest Bathing και η γιόγκα στη φύση. Επιπλέον, η γαστρονομία στοχεύει περισσότερο στη βιωσιμότητα με την απονομή του νέου «πράσινου αστεριού» του οδηγού Michelin, ενώ ο σεφ Jean-François Bérard μιλάει στο περιοδικό για το «πράσινο» βραβείο.

Ταυτοχρόνως, η δέσμευση για βιωσιμότητα περιλαμβάνει και τις πόλεις, οι οποίες γίνονται προοδευτικά πιο «green», καθώς πέρα από το Παρίσι, οι πέντε πιο πράσινες πόλεις της Γαλλίας είναι οι Angers, Νάντη, Metz, Amiens, Λυών, ενώ πολλές είναι οι προτάσεις για slow διακοπές από την Rennes στη Νάντη, από την Κοιλάδα του Λίγηρα στην Αλσατία, τη Βουργουνδία, την Κορσική μέχρι όλη τη Νότιο Γαλλία.

Η Νέα Ακουιτανία είναι η μεγαλύτερη διοικητική περιοχή της χώρας και πρωτεύουσά της είναι το Μπορντώ. Αποτελεί παράδειγμα πρασίνου τουρισμού με 17.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα φυσικών χώρων, το Εθνικό Πάρκο των Πυρηναίων, πέντε Περιφερειακά Φυσικά Πάρκα, δυο Θαλάσσια Πάρκα, ένα Καταφύγιο Βιόσφαιρας της UNESCO, την Κοιλάδα Dordogne, 21 Εθνικά Φυσικά Καταφύγια, 273 τοποθεσίες Natura 2000, 97 ξενοδοχεία «Ecolabel».

Ο κατάλογος των εκδηλώσεων και των εγκαινίων είναι μακρύς. Από το Παρίσι έως την Αρλ, η Γαλλία δε σταμάτησε ούτε στιγμή να προωθεί και να εγκαινιάζει νέους πολιτιστικούς χώρους.

Στο Παρίσι, το θρυλικό Samaritaine ανοίγει τις πύλες του ξανά γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του με τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου 72 δωματίων, Cheval Blanc Paris, του ομώνυμου ομίλου.

Το Hôtel de la Marine στην Place de la Concorde στην πρωτεύουσα της Γαλλίας,  άνοιξε για το κοινό, όπως και το La Bourse de Commerce – Pinault Collection που στεγάζεται στο άλλοτε χρηματιστήριο σιτηρών, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando και φιλοξενεί τη διάσημη συλλογή του François Pinault.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο εντυπωσιακός πύργος του αρχιτέκτονα Frank Gehry στο Ίδρυμα Luma Arles, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η Πύλη του Θριάμβου «ντύθηκε» με ύφασμα ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα καλλιτέχνη Christo.