Με την πίστα του Portimao στο Algarve της Πορτογαλίας να βρίσκεται σε μία εντυπωσιακή τοποθεσία με πίστες για καρτ και motocross, πεντάστερο ξενοδοχείο, μέχρι και τεχνολογικό πάρκο, η κεντρική πίστα που θα διεξαχθεί το GP έχει μήκος 4,653 χιλιόμετρα.

Με 14 στροφές και τις περίφημες υψομετρικές διαφορές που θυμίζουν κάτι από roller coaster, θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους πιλότους της Formula 1.

Είναι εντελώς νέα για τα δεδομένα της F1. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1996 που θα γίνει αγώνας στην Πορτογαλία και η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της.

Η C1 θα είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C2 θα είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C3 θα είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή.

Η επιλογή αυτή έγινε για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες απαιτήσεις αυτής της πίστας με την κυματοειδή μορφή. Μολονότι είναι μια σύγχρονη πίστα έχει αίσθηση παλιάς σχολής.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς περιμένει τη Formula 1 στο Portimao. Η Pirelli έχει εμπειρία από την πίστα λόγω αγώνων GT racing.

Παρόλα αυτά έγινε μια συντηρητική επιλογή με τις πιο σκληρές γόμες της γκάμας ώστε να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Formula 1: Το τελικό πρόγραμμα 2020 με την Τουρκία
Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Österreich 2020. Valtteri Bottas Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Austrian GP 2020. Valtteri Bottas

Παρότι βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, στην νότια Πορτογαλία είναι πιθανό να καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Για πρώτη φορά φέτος δεν θα τηρηθεί ο κλασσικός συνδυασμός από 8 μαλακές, τρεις μέσες και δυο σκληρές γόμες.

Στην Πορτογαλία και στην Τουρκία (τον επόμενο μήνα) οι οδηγοί θα έχουν επτά σετ μαλακής γόμας, τρία σετ μέσης γόμας και τρία σετ σκληρής γόμας.

Αυτό γίνεται για ν’ αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη στις συγκεκριμένες πίστες, φθορά.

Κατατακτήριες και αγώνας θα γίνουν με το 20% των κερκίδων γεμάτο. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε την έγκριση και συνολικά βγήκαν προς πώληση 27.500 εισιτήρια, τα οποία… εξαφανίστηκαν.

Χαρακτηριστικά διαδρομής

• Η πίστα με την κυματοειδή μορφή περιέχει 15 στροφές και μια μεγάλη ευθεία. Η τελευταία παρατεταμένη δεξιά κατηφορική στροφή (Galp) φορτίζει με μεγάλα ποσά ενέργειας τα ελαστικά.

• Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία στροφών: Αυτό είναι ένας από τους λόγους που το Portimao επελέγη ως πίστα δοκιμών για τη F1 το 2009.

Τα ελαστικά υπόκεινται τόσο σε πλευρικές όσο και σε κατακόρυφες φορτίσεις λόγω των δυνατών φρεναρισμάτων που συνιστούν μια σημαντική πρόκληση.

Όπως συνήθως σε μια καινούργια πίστα τα στοιχεία που θα συλλεγούν κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών θα είναι κρίσιμα για την διαμόρφωση της σωστής στρατηγικής.

• Το πλάτος της πίστας είναι μεγάλο, φτάνει τα 14 μέτρα, αυτό θα βοηθήσει στα προσπεράσματα.

• Η πίστα στρώθηκε με νέο οδόστρωμα λίγες βδομάδες πριν και η νέα άσφαλτος αποτελεί άγνωστη παράμετρο: μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη επιφάνεια.

Mario Isola – Επικεφαλής F1 και Αγώνων Αυτοκινήτου

«Για πρώτη φορά φέτος έχουμε μπροστά μας δυο συνεχόμενους αγώνες σε δυο πίστες νέες για τη Formula 1 της υβριδικής εποχής: Ξεκινάμε με το Portimao, που κάνει το ντεμπούτο του σε grand prix.

Μολονότι η Formula 1 δεν έχει κάνει ποτέ αγώνα εδώ, έχουμε εμπειρία από τα GT και τα superbikes, οπότε αυτό μας δίνει μια καλή ιδέα για το τι να περιμένουμε.

Είναι μια πολύ θεαματική διαδρομή και νομίζω πως οι οδηγοί θα αγαπήσουν τους αγώνες εδώ.

Το Portimao είναι σχετικά απαιτητικό με τα ελαστικά, πράγμα που μπορεί να επηρεαστεί και από την καλοκαιρία, γι’ αυτό φέραμε τις πιο σκληρές γόμες μας.

Επίσης για αυτό το Σαββατοκύριακο αλλάξαμε το στάνταρ αριθμό σετ ανά γόμα.

Δώσαμε στους οδηγούς ένα επιπλέον σετ σκληρής γόμας και αφαιρέσαμε ένα σετ μαλακής γόμας.

Στο FP2, οι οδηγοί θα τεστάρουν τα ελαστικά 13 ιντσών της νέας χρονιάς για πρώτη φορά, στο πρώτο ημίωρο της περιόδου.

Ως συνήθως θα είναι ένα ‘τυφλό’ τεστ οι οδηγοί δε θα γνωρίζουν τι ακριβώς δοκιμάζουν.»

Το πρόγραμμα του F1 GP Πορτογαλίας

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Ελεύθερες δοκιμές (FP1): 13:00-14:30

Ελεύθερες δοκιμές  (FP2): 17:00-18:30

Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Ελεύθερες δοκιμές (FP3): 13:00-14:00

Κατατακτήριες: 16:00

Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Αγώνας: 15:10

Ο Χάμιλτον έφτασε τις 91 νίκες και ισοφάρισε το ρεκόρ του Σουμάχερ!