Fanpage: Μια κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα που βγάζει πραγματικά «λαβράκια» | italy

Μια ιστορία του Τύπου ή του Διαδικτύου για το πως μια μικρή ιστοσελίδα από το πουθενά μπορεί να συναντήσει την επιτυχία και να κάνει τη διαφορά

Ένα πρωινό του Φεβρουαρίου του 2018 τα μέλη μιας ελίτ αστυνομικής δύναμης της Ιταλίας εισέβαλλαν στα γραφεία μιας μικρής ιστοσελίδας. Την προηγούμενη ημέρα οι δημοσιογράφοι της είχαν αποκαλύψει τις σχέσεις ανάμεσα σε εκλεγμένους πολιτικούς και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που κρύβονταν πίσω από ένα σκάνδαλο αποκομιδής απορριμμάτων. Η ιστορία προκάλεσε τριγμούς στο ιταλικό πολιτικό οικοδόμημα και βοήθησε το fanpage.it να γίνει αυτό που είναι σήμερα: μια από τις πιο επιτυχημένες ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας.

«Ήταν το σημείο καμπής» για την ιστοσελίδα, αναφέρει στον Guardian ο Σάσα Μπιάτζο, ο δημοσιογράφος πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα που την ολοκλήρωσε καταγράφοντας τις συναντήσεις πολιτικών με τη ναπολιτάνικη μαφία με μια κρυμμένη κάμερα και τη βοήθεια ενός πρώην μαφιόζου. «Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι δεν είμαστε μια μικρή ιστοσελίδα κουτσομπολίστικου περιεχομένου. Άρχισαν να μας βλέπουν σαν μια ερευνητική ιστοσελίδα που μπορεί να χτυπήσει στην καρδιά της πολιτικής δύναμης. Οι αναγνώστες έχουν αρχίσει να μας φέρνουν πίτσες στα γραφεία μας ως ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνουμε».

Fanpage: Μια κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα που βγάζει πραγματικά «λαβράκια» | fanpage 1

Σχεδόν 4 χρόνια αργότερα και με 67 δημοσιογράφους και αρθρογράφους στο δυναμικό της, η Fanpage είναι το αγκάθι στο πλευρό των πολιτικών, των μαφιόζων και των κοινών εγκληματιών της Ιταλίας, με τη δύναμη που της προσφέρει το αναγνωστικό της κοινό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα. Η μετάβαση έγινε όταν «ο εκδότης συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής της ιταλικής ιστοσελίδας, Φραντσέσκο Κανσελάτο. «Έτσι ξεκινήσαμε να προσλαμβάνουμε δημοσιογράφους που μπορούσαν να γράφουν πρωτότυπα άρθρα και ειδήσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε την ερευνητική μας ομάδα, με σκοπό να βρούμε νέες άκρες για ιστορίες διαφθοράς και εγκληματικότητας που απασχολούσαν τις αρχές», συνεχίζει ο ίδιος.

Υπό το ψευδώνυμο Backstair, η ερευνητική ομάδα του Fanpage αποτελείται από μυστικούς δημοσιογράφους με κρυφές κάμερες που οι αποστολές τους διαρκούν μέχρι και δύο έτη, ώστε να βγει ένα θέμα που πραγματικά θα αξίζει να δημοσιοποιηθεί και «να κάνει πάταγο. Στόχος τους, όπως λένε οι ίδιοι, είναι να φτάσουμε στα υψηλότερα επίπεδα της εξουσίας χωρίς να πέφτουμε κάτω από τον ίλιγγο» και «να βυθιζόμαστε στα βάθη των πιο σκοτεινών γωνιών της κοινωνίας… κινηματογραφώντας τα πάντα, διπλοτσεκάροντας όλες τις πληροφορίες και δημοσιεύοντας την αλήθεια»!

Fanpage: Μια κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα που βγάζει πραγματικά «λαβράκια» | fanpage 2

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι βιντεοσκοπημένες έρευνες του Οκτωβρίου για τις σχέσεις ανάμεσα στα ακροδεξιά κόμματα και τα νεοφασιστικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των χρηματοδοτών τους, τιμήθηκαν με το ευρωπαϊκό βραβείο European Award for Investigative and Judicial Journalism και οδήγησαν στο άνοιγμα έρευνας από την εισαγγελία του Μιλάνο για το ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας και παρουσιαστή της τηλεόρασης, Κοράντο Φορμίγκλι, η δύναμη της Fanpage.it βρίσκεται στο γεγονός ότι δεσμεύεται σε ρεπορτάζ που γίνονται σε βάθος χρόνου που δεν κάνουν σήμερα οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις που αναγκάζονται να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις ειδήσεις της ημέρας ή της εβδομάδας.

«Η μόνη μας ανησυχία είναι να μην παλιώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να μεγαλώσουμε με τους αναγνώστες μας. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κερδίσουμε την La Repubblica ή την Corriere. Είμαστε η Fanpage, είμαστε κάτι άλλο, και η επιθυμία μας είναι αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται τα νέα στην Ιταλία».