Φάουτσι: Ομολόγησε αμερικανική χρηματοδότηση στο εργαστήριο της Γουχάν για τον κορωνοϊό

Στην παραδοχή ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε 600χιλ. δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορωνοιοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) δηλαδή της αμερικανικής κρατικής οντότητας που διερευνά και ορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορωνοϊό» προκειμένου να εξεταστεί το ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος σκοπός της έρευνας.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τον κορωνοϊό μετά την επιδημία που ξέσπασε με τον SARS πριν από περίπου δυο δεκαετίες.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση».

Όλα αυτά ενώ στις 11 Μαΐου ο Άντονι Φάουτσι είχε δηλώσει πως «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο. Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».