Βρετανία: Πάνω 35.000 κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα την τελευταία εβδομάδα

Τα lockdown φαίνεται πως θα αποτελέσουν φαύλο κύκλο για τη Βρετανία μέχρι το τέλος της άνοιξης ή και τις αρχές του καλοκαιριού, όπως εκτίμησαν οι ειδικοί στη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, οι περιορισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει ξεφύγει με τον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη αυτή.

Σε χθεσινές (30 Δεκεμβρίου) δηλώσεις του ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς πότε θα γίνει άρση των μέτρων, αν και τόνισε πως αυτή θα αργήσει.

Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι η μετάλλαξη του ιού έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και πως ακόμα και με την παράταση του lockdown ενδέχεται να μην υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων.

Ειδικός για τον κορωνοϊό του Πανεπιστημίου East Anglia, μιλώντας το πρωί στο BBC τόνισε: «To μόνο σίγουρό είναι ότι μέχρι την άνοιξη θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά. Λογικά, τα πράγματα θα βελτιωθούν κατά πολύ το καλοκαίρι που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ ο ζεστός καιρός σίγουρα θα βοηθήσει».

Από τη μεριά του, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Ρέντιγνκ υπογράμμισε στην MailOnline ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι περιορισμοί θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, μήνες κατά τους οποίους θα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και θα έχει δημιουργηθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Μια γιατρός του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τόνισε στο ίδιο Μέσο πως η κατάσταση αυτή θα παρατείνεται για «μήνες και μήνες», ενώ επεσήμανε ότι τοπικά lockdowns δεν έχουν αποδώσει ουσιωδώς.

Two thirds of England's population – around 44million people – is now in Tier 4, with the remainder living in Tier 3 lockdowns. Only the Isles of Scilly, off the coast of Cornwall, is in the looser Tier 2