Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, το FBI θέλοντας να να προλάβει παρόμοιες καταστάσεις και να εξαλείψει κάθε εσωτερική απειλή στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου, θα εξετάσει και θα ελέγξει διεξοδικά πάνω από πάνω από 25.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς θα αναπτυχθούν στην Ουάσινγκτον.

Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία, κι ενώ χιλιάδες μέλη της Φρουράς πραγματοποιούν περιπολίες στην αμερικανική πρωτεύουσα, πριν την τελετή ορκωμοσίας στην Ουάσινγκτον.  

Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, μιλώντας στο ABC δήλωσε ότι οι εθνοφρουροί ελέγχονται πριν φύγουν από την πολιτεία τους. Όπως είπε, είναι μία διαδικασία πιστοποίησης και διαρκών ελέγχων μέχρι να βγουν στον δρόμο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δεν διευκρίνισε αν οι έλεγχοι περιλαμβάνουν και ερωτήσεις για τις απόψεις των φρουρών για την εγκυρότητα των εκλογών, ωστόσο υπό έρευνα βρίσκεται το παρελθόν τους.

Η διαδικασία θεωρείται πολύ δύσκολη, καθώς πιστοποιούνται πάνω από 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, που θα αναλάβουν τη φύλαξη της ορκωμοσίας. Οι αξιωματικοί του FBI διενεργούν ελέγχους για το παρελθόν αυτών που θα κατεβούν στον δρόμο, με περισσότερες λεπτομέρειες και σε περισσότερα επίπεδα. Μέρος των ελέγχων διενεργεί και η μυστική υπηρεσία. Μόλις βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει εσωτερική απειλή, τότε δίνεται πιστοποίηση.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ελέγχονται κατά την είσοδό τους στην υπηρεσία. Σύμφωνα με το CNN, ο αμερικανικός στρατός συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες για να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν στρατιώτες που χρειάζονται έλεγχο στο παρελθόν τους.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Φρουρά της πολιτείας της Ουάσινγκτον παρέχει έξτρα εκπαίδευση στα μέλη της υπηρεσίας που φτάνουν στην πρωτεύουσα, ενώ αν ακούσουν κάτι που θεωρείται ακατάλληλο, καλούνται να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους, με στόχο να εμποδιστούν φαινόμενα εξτρεμισμού.