Πηγαίνοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση σε άλλο επίπεδο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας προσκαλεί έναν κινηματογραφόφιλο να περάσει επτά ημέρες σε ένα απομονωμένο νησί σε έναν φάρο, με μόνη παρέα τις ταινίες και τη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως πολλά πρόσφατα κινηματογραφικά φεστιβάλ, το φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ μετατράπηκε σε ψηφιακό μετά την πανδημία Covid-19, αλλά οι διοργανωτές αποφάσισαν να προσφέρουν σε έναν επισκέπτη του φεστιβάλ μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, που ονομάστηκε The Isolated Cinema.

Ο τυχερός θα μεταφερθεί με πλοιάριο στο σουηδικό νησί Pater Noster – το οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ Jonas Holmberg αποκαλεί “ένα από τα πιο όμορφα και δραματικά μέρη που ξέρω”. Μόλις φτάσει εκεί, θα εγκατασταθεί στον φάρο και θα περάσει μια εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου παρακολουθώντας το φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ. Δεν θα επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές ή τα βιβλία ώστε να μην υπάρχει κανένας περισπασμός.

Η προθεσμία για την αίτηση υποψηφιότητας λήγει στις 17 Ιανουαρίου και το φεστιβάλ κινηματογράφου δήλωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.

Ο Pater Noster είναι στην πραγματικότητα το όνομα του σιδερένιου φάρου, που κατασκευάστηκε στο μικροσκοπικό νησί Hamneskär το 1868. Ο μοναδικός κάτοικος ήταν ένας φύλακας ο οποίος έζησε εκεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 που ο φάρος ξεκίνησε να λειτουργεί αυτοματοποιημένα.