Ερντογάν: Η αναβίωση διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων

Απόλυτα αποτυχημένη θα χαρακτηριζόταν η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει άνοιγμα προς τους νέους της Τουρκίας

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έκανε τηλεδιάσκεψη με τη νεολαία στα social media, η οποία είχε ως θέμα τον κορωνοϊό, αλλά και την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Μέσα σε μόλις μια ώρα, η τηλεδιάσκεψη έφτασε τα 50 χιλιάδες dislikes!

Από το 33ο λεπτό και μετά οι συμμετέχοντες στο chat της εκδήλωσης άρχισαν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα να αναρτούν τη φράση «Oy moy yok» (μτφρ. «Δεν σε ψηφίζω»). Στο 39ο λεπτό το chat απενεργοποιήθηκε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να τραγουδήσει μαζί με τους νέους, προκειμένου να συσπειρώσει τους νεότερους ψηφοφόρους της χώρας.

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε την Παρασκευή, όπου έγιναν οι παντουρκικές εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρόμοια υπήρξαν και τα σχόλια στην αναπαραγωγή του βίντεο στο YouTube. Εκεί, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο προεδρικός διάλογος με τη νεολαία είχε συγκεντρώσει 2.374.821 views, 106 χιλιάδες likes και 368 χιλιάδες dislikes.

Ο ίδιος δήλωσε σε κάποιο σημείο της συζήτησης «Δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο πλατιά αν τα μισούσαμε. Σας υπενθυμίζω ότι είμαι το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στο Twitter από όλη την Τουρκία: περίπου 16,2 εκατομμύρια».

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν ότι η θύελλα των dislikes την Παρασκευή ήταν «ενορχηστρωμένη» από εχθρούς της Τουρκίας, όπως το δίκτυο του εξόριστου στην Πενσιλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ανοικτά ο Μουσαχίτ Μπιριντζί, μέλος της διοίκησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την τουρκική στατιστική υπηρεσία οι νέοι 15-24 ετών αντιπροσώπευαν το 2019 το 15,6% του συνολικού πληθυσμού (ήτοι 12,95 εκατομμύρια επί συνόλου 83,15 εκατομμυρίων), ποσοστό μειωμένο κατά 0,2% σε ετήσια βάση, καθώς η δημογραφική εκτίναξη της Τουρκίας έχει φρενάρει (εξαιρουμένων των κουρδικών νοτιοανατολικών περιοχών).

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, ο απόλυτος αριθμός των Τούρκων νέων είναι ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Πάντως, έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Κοινωνικής Δημοκρατίας και δημοσιεύθηκε τον Μάιο εμφανίζει την τουρκική νεολαία να δυσφορεί με τη ζωή της στην χώρα.