Είτε είμαστε 15, είτε 25, είτε 45, όλοι θυμόμαστε το πρώτο μας φιλί. Και το πρώτο φιλί με τον οποιοδήποτε νέο σύντροφο είναι –ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι- συγκλονιστικό γεμίζοντας τον ουρανό μας άστρα μέρα μεσημέρι!

Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο ο χρόνος προχωρά στη σχέση ενός ζευγαριού, τόσο μειώνονται σε αριθμό τα φιλιά του. Κι όμως το φιλί έχει πολλά οφέλη για την προσωπική υγεία και την υγεία μιας σχέσης. «Το φιλί βοηθά στην εμβάθυνση της αγάπης και της σύνδεσης μεταξύ δύο ανθρώπων», εξηγεί σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent η coach γνωριμιών και ειδική σε ζητήματα σχέσεων, Μάντλιν Μέισον.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες ντοπαμίνη και οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη απελευθερώνονται όταν φιλάμε κυρίως με αισθησιακό τρόπο (το λεγόμενο γαλλικό φιλί που κάποιες έρευνες τοποθετούν τη διάρκεια του στα 15 λεπτά)», συμπληρώνει η ίδια.

«Μαζί οι συγκεκριμένες ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε καλά, καθώς μειώνουν τα επίπεδα άγχους και αυξάνουν την ικανοποίηση της σχέσης. Συλλογικά, καθιστούν το φιλί μια πραγματικά υγιεινή συνήθεια», τονίζει.

Τα 7 οφέλη του φιλιού έχουν ως εξής:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν και μπορεί να πιστεύεται ότι η ανταλλαγή σίελου μέσω του φιλιού μπορεί να είναι ανθυγιεινή -μοιραζόμαστε περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού 10 δευτερολέπτων- στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε με τη χειραψία παρά το φιλί. Έρευνα έχει δείξει ότι το φιλί είναι εξελικτικός μηχανισμός εξάπλωσης βακτηρίων και ανάπτυξης της ανθρώπινης ανοσίας.

Μειώνει το άγχος

Το φιλί μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να σας ηρεμήσει, να μειώσει το άγχος και να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο στρες, επειδή μειώνει την κορτιζόλη και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το φιλί έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό, βοηθώντας μας να αισθανθούμε πιο ήρεμοι, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα χείλη μας περιέχουν αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται όταν φιλάμε, και σύμφωνα με τον Ράιαν Νάινστιν, πλαστικό χειρουργό στη Νέα Υόρκη, «το αίμα κατευθύνεται τότε προς το πρόσωπο και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Ασκούνται οι μύες του προσώπου

Χρησιμοποιούμε έως και 30 μύες ενώ φιλιόμαστε κι αυτό τονώνει τους μύες του προσώπου. Με απλά λόγια μπορεί να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να χτίσετε τους δικέφαλους σας, το μόνο όμως που χρειάζεστε στην πραγματικότητα είναι ένα παθιασμένο φιλί για να γυμνάσετε το πρόσωπό σας.

Εξασφαλίζει τη στοματική υγιεινή

Η ανταλλαγή σιέλου με κάποιον άλλον αυξάνει την ποσότητα του στο στόμα σας, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του στόματος, των δοντιών και των ούλων.

Βοηθά να βρείτε τον σωστό σύντροφο

Το έντονο φιλί προέρχεται από μια εξελικτική ώθηση για εύρεση ενός γενετικά συμβατού συντρόφου. «Το φιλί -όπως το άγγιγμα και η όσφρηση- είναι μια πράξη που βασίζεται σε συναισθήματα που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τον πιο συμβατό και «εξελικτικά σε πλεονεκτική θέση σύντροφο», λέει ο Φούλβιο Ντ’ Ακουίστο, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρόχαμπτον. Υπάρχει επίσης το δεδομένο ότι το φιλί θα σας επιτρέψει να διαπιστώσετε εάν η σπίθα υπάρχει στα πρώτα στάδια μιας σχέσης.

Ενισχύει τη σχέση σας

Ένα καλό φιλί απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη -την «ορμόνη αγάπης»- η οποία όπως έχουν δείξει μελέτες διατηρεί τους μονογαμικούς ανθρώπους πιστούς και τους κάνει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Επιπλέον απελευθερώνει τη ντοπαμίνη, η οποία ενισχύει τα συναισθήματα της ρομαντικής σύνδεσης. Το φιλί είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση, διατηρεί την οικειότητα και τον ρομαντισμό, υπογραμμίζει η ειδική γνωριμιών στην εφημερίδα Independent. «Εάν η φυσική επαφή είναι μία από τις κύριες γλώσσες αγάπης κάποιων θα τους κάνει να αισθανθούν είναι αγαπητοί και ότι απολαμβάνουν εκτίμηση», καταλήγει.

Πηγή: Independent